Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avstrija: vlada potrdila obvezno cepljenje od februarja in visoke kazni

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 16. 01. 2022 / 17:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2022 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Avstrija: vlada potrdila obvezno cepljenje od februarja in visoke kazni
Obvezno cepljenje bodo zaenkrat uvedli za starejše od 18 let. FOTO: Pixabay

Avstrija: vlada potrdila obvezno cepljenje od februarja in visoke kazni

Avstrijska vlada je danes predstavila končno obliko predloga zakona, s katerim ima namen uvesti obvezno cepljenje proti koronavirusni bolezni za vse starejše od 18 let v državi.

Zakon naj bi stopil v veljavo v začetku februarja, do sredine marca pa bo sledilo prehodno obdobje brez kazni, poroča STA. Pozneje bodo necepljeni kaznovani z globo od 600 do 3.600 evrov. Izjema od tega pravila bodo le nosečnice in tisti, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov.

Vlada pri tem ukrepu upošteva skupno dobro, saj nismo posamezniki, ki živimo ločeno drug od drugega, temveč smo skupnost. (avstrijski kancler Karl Nehammer)

Kancler Karl Nehammer je na današnji tiskovni konferenci poudaril, da vlada pri tem ukrepu upošteva »skupno dobro«, saj »nismo posamezniki, ki živimo ločeno drug od drugega, temveč smo skupnost«.

Obvezno cepljenje bodo uvajali v treh fazah: v začetku februarja bo vsako gospodinjstvo prejelo pisno obvestilo o ukrepu. Začetna faza bo trajala do 14. marca in šele potem bodo sprožili nadzor izpolnjevanja obveznosti, med drugim tudi v cestnem prometu. Necepljeni bodo morali od takrat naprej računati na kazen, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem postopku pa do 3.600 evrov.

Obvezno cepljenje bodo uvajali v treh fazah.

Če bodo epidemiološke razmere to zahtevale, bo lahko uveljavljena tudi tretja faza, ko bo z odlokom zvezne vlade določen časovni rok za cepljenje in nato z odobritvijo parlamenta uvedene tudi avtomatske kazni za necepljene po vsej državi.

Obvezno cepljenje bodo zaenkrat uvedli za starejše od 18 let in ne že od 14 let, kot so razmišljali sprva. Skupno gre za 7,4 milijona ljudi oziroma 83 odstotkov prebivalstva.

Z novim zakonom bo Avstrija kot prva država Evropske unije uvedla obvezno cepljenje proti koronavirusni bolezni.

Parlament bo o omenjenem predlogu zakona odločal v četrtek, pred tem pa ga bo jutri obravnaval parlamentarni odbor za zdravstvo. Z omenjenim zakonom bo Avstrija kot prva država Evropske unije uvedla obvezno cepljenje proti koronavirusni bolezni. Tisti, ki so covid-19 preboleli, bodo izjema le 180 dni. Po besedah kanclerja Nehammerja »ne gre za boj cepljenih proti necepljenim, pač pa za to, da bo celotna družba lahko znova svobodno zaživela«.

Nalaganje
Nazaj na vrh