Zapri
Iskanje

Novi covidni predpisi v Vatikanu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 01. 2022 / 16:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2022 / 17:03
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Novi covidni predpisi v Vatikanu

Novi covidni predpisi v Vatikanu
Znotraj stavb v Vatikanu je obvezno nošenje mask tipa FFP2. FOTO: Vatican Media
Vatikan zaradi vnovičnega naraščanja števila koronaokužb znova zaostruje zaščitne higienske ukrepe, predvsem za obiskovalce Vatikanskih muzejev in vrtov, udeležence konferenc in goste v vatikanskih menzah.

S takojšnjo veljavo so uvedli pravilo, da so zgoraj naštete dejavnosti znotraj Vatikana dovoljene le osebam, ki imajo potrdilo o prebolelosti koronavirusne bolezni ali pa so polno cepljene, torej PC covidno potrdilo. Po navedbah spletnega portala Vatican News je bil ustrezen odlok objavljen včeraj, enaki predpisi pa sicer že od 20. decembra lani veljajo za vse uslužbence v Vatikanu in rimski kuriji. Preverjanje veljavnosti potrdil je zaupano vatikanski žandarmeriji in zaposlenim na tamkajšnjem zdravstvenem uradu, pa tudi vodjem posameznih oddelkov znotraj vatikanskih uradov.

Različne dejavnosti znotraj Vatikana so dovoljene le osebam, ki imajo potrdilo o prebolelosti koronavirusne bolezni ali pa so polno cepljene, torej PC covidno potrdilo.

Poleg tega je v notranjosti stavb v Vatikanu obvezno nošenje mask tipa FFP2; zunaj je dopustna tudi uporaba drugih različic. Poslovna potovanja so trenutno odpovedana, razen v zelo nujnih primerih, za katere pa je potrebno izrecno dovoljenje. Po stiku z osebo, ki ima pozitiven izid testiranja na novi koronavirus, so zaposleni v Vatikanu dolžni ostati v karanteni, dolžina samoizolacije pa je odvisna od statusa cepljenosti. Razširjena in poostrena pravila veljajo od začetka tega tedna do (zaenkrat) konca meseca februarja.

Od zaposlenih se po novem zahteva tudi cepljenje s poživitvenim odmerkom. Osebe, pri katerih je rok po prvem ciklu cepljenja že potekel in še niso prejeli poživitvenega odmerja, se ne smejo vrniti na delovno mesto, njihova odsotnost pa velja za neupravičeno in za to obdobje ne bodo prejeli plačila.

Italijanski škofje za uporabo mask tipa FFP2 pri bogoslužjih

Ob zaskrbljujočem naraščanju števila koronaokužb v Italiji so zaščitne ukrepe poostrili tudi italijanski škofje. Na spletni strani Italijanske škofovske konference so objavili določene spremembe, saj, kot so zapisali, »konca epidemije še ni na obzorju« in to pomeni »veliko preizkušnjo za vse nas« - tudi duhovnike, ki si želijo biti blizu svojim vernikom.

Covidno potrdilo sicer za obisk bogoslužij v Italiji tudi v prihodnje ne bo potrebno, vendar škofje »nujno priporočajo« uporabo zaščitnih mask tipa FFP2. Te maske nudijo boljšo zaščito od običajnih mask za enkratno uporabo in pralnih mask iz blaga, ki so jih udeleženci bogoslužij morali uporabljati doslej.

Nekateri italijanski škofje so necepljenim duhovnikom in drugim delilcem obhajil začasno celo prepovedali podeljevanje tega zakramenta.

Škofje pozivajo vse župnije, naj poskrbijo za rezervne zaloge zahtevanih mask za obiskovalce bogoslužij, ki ne bodo imeli ustrezne zaščitne opreme, nujno pa je treba upoštevati tudi zadostno varnostno razdaljo, razkuževati roke in zračiti zaprte prostore.

Nekateri italijanski škofje so necepljenim duhovnikom in drugim delilcem obhajil začasno celo prepovedali podeljevanje tega zakramenta.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh