Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izbira za vojno veteranko in paraolimpijko: dvigalo za invalidski voziček ali evtanazija?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 12. 2022 / 13:44
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2022 / 15:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izbira za vojno veteranko in paraolimpijko: dvigalo za invalidski voziček ali evtanazija?
Christine Gauthier. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Izbira za vojno veteranko in paraolimpijko: dvigalo za invalidski voziček ali evtanazija?

Nekdanja paraolimpijka, ki je služila v kanadski vojski, se je leta 2019 obrnila na kanadsko ministrstvo za veterane in zaprosila za dvigalo za invalidski voziček, ki bi ji olajšalo premikanje po domači hiši.

Minuli teden je Christine Gauthier pred odborom za veterane spodnjega doma kanadskega parlamenta pričala, kako je bila povsem osupla, ko ji je uslužbenec omenjenega ministrstva kot rešitev za njeno trpljenje ponudil samomor z medicinsko pomočjo, poročajo ameriški mediji. Gauthierjeva je poslancem povedala, da si že pet let prizadeva za domovanje, ki bi bilo primernejše za invalide oz. uporabnike invalidskega vozička.

Ne morem verjeti, da mi ponujate injekcijo, ki mi bo pomagala umreti, ne boste pa mi dali orodij, ki jih potrebujem za življenje.

Kot je pojasnila, še vedno hrani pismo, v katerem piše, da ji država lahko ponudi evtanazijo oz. samomor z medicinsko pomočjo, »če je tako obupana«. Dokument bo posredovala tudi pristojnemu vladnemu odboru. Nanj se je ob prejemu odzvala povsem nejeverno: »Rekla sem: saj ne morem verjeti, da mi ponujate injekcijo, ki mi bo pomagala umreti, ne boste pa mi dali orodij, ki jih potrebujem za življenje,« je Gauthierjeva v začetku letošnjega decembra povedala v pogovoru za medije in ob tem dodala, da jo je takšen komentar resnično razburil.

Poškodba na delovnem mestu

Gauthierjeva je služila v oddelku kanadske vojske za težko topništvo in je bila leta 1995 hudo poškodovana v nesreči na vojaškem usposabljanju. Po skoku v jarek si je močno poškodovala hrbet, kolena in kolke, prestala je vrsto operacij, vendar brez uspeha. Pozneje je tekmovala v več paraolimpijskih športih, vključno s hokejem na ledu, nordijskim smučanjem in kanujskim sprintom.

V pogovoru za medije je še povedala, da je napisala pismo predsedniku kanadske vlade Justinu Trudeauju, v katerem je izrazila zaskrbljenost zaradi ponudbe, ki jo je izrekel neimenovani zaposleni.

Če mi ne želite omogočiti samostojnega in dostojanstvenega življenja, naredite konec mojemu trpljenju in mojim dnevom, vendar boste to žal morali storiti vi, saj meni moja prepričanja in vera to preprečujejo.

Upokojena kanadska desetarka je julija lani v pismu zapisala: »Če mi ne želite omogočiti samostojnega in dostojanstvenega življenja, naredite konec mojemu trpljenju in mojim dnevom, vendar boste to žal morali storiti vi, saj meni moja prepričanja in vera to preprečujejo.« Premier Trudeau je minuli teden časnikarjem povedal, da so bili komentarji uslužbenca ministrstva za veterane »povsem nesprejemljivi«: »Večkrat sem dejal, da je to povsem nesprejemljivo, in takoj ko smo izvedeli za to, smo ukrepali.«

Premier je pojasnil, da nadaljujejo s preiskavami in spreminjajo protokole, da bi zagotovili to, »kar bi se moralo vsem nam zdeti očitno: da ni v pristojnosti kanadskih veteranskih služb, ki so tam zato, da podpirajo ljudi, ki so nesebično služili svoji državi, da jim nudijo medicinsko pomoč pri samomoru«.

Več ponudb za evtanazijo

Lawrence MacAulay, minister za vojne veterane, je minuli teden pred istim odborom povedal, kako se je po njegovih informacijah v štirih ali petih primerih zgodilo, da so veteranom kot možnost ponudili pomoč pri samomoru, v zvezi s temi poročili pa je bil suspendiran uslužbenec ministrstva.

V Kanadi je leta 2021 zaradi evtanazije umrlo 10.064 ljudi, kar je predstavljalo več kot 3 odstotke smrti v državi.

Sicer ni jasno, ali je bil suspendirani agent isti, s katerim je komunicirala Gauthierjeva. MacAulay je pozval veterane, ki so doživeli podobno ravnanje, naj svojo izkušnjo prijavijo, so poročali mediji.

Pomoč pri samomoru je bila v Kanadi zvezno uzakonjena leta 2016, kot je razvidno iz vladnega letnega poročila o programu. Leta 2021 je zaradi tega umrlo 10.064 ljudi, kar je predstavljalo več kot 3 odstotke smrti v tej severnoameriški državi.

Nalaganje
Nazaj na vrh