Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irak: državo mesečno zapusti 20 krščanskih družin

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 11. 2022 / 09:13
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2022 / 10:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Irak: državo mesečno zapusti 20 krščanskih družin
Iraški kristjan. FOTO: Vatican Media

Irak: državo mesečno zapusti 20 krščanskih družin

Iraški kristjani, ki živijo predvsem v mestih na planoti Ninive in drugih območjih na severu Iraka, še naprej množično zapuščajo državo, »v povprečju kar 20 družin na mesec«.

To številko navaja iraški kardinal Louis Raphael Sako, patriarh Kaldejske cerkve, v bolečem razmišljanju o položaju kristjanov v Iraku. Kardinal je v svojih skrb vzbujajočih besedah, ki so bile objavljene v medijih kaldejskega patriarhata, spomnil, da se je v zadnjih petih letih izselila več kot polovica iraških kristjanov, mnogi drugi pa so »na čakalnem seznamu«, poroča spletni portal Vatican News.

Številni družbeni, politični in okoljski dejavniki spodbujajo počasen in tih eksodus iraških kristjanov iz domovine.

Kaldejski patriarh je v svojem zapisu predstavil številne družbene, politične in okoljske dejavnike, ki spodbujajo počasen in tih eksodus iraških kristjanov iz njihove domovine: med njimi navaja politično in družbeno nestabilnost, negotovost, pomanjkanje enakih možnosti, diskriminacijo in kaznovanje na delovnem mestu, pomanjkanje zakonskih določb za zaščito popolne enakosti državljanov - tudi kristjanov - pred zakonom.

Pomanjkanje zakonov

Primas Kaldejske cerkve posebej postavlja pod vprašaj pomanjkanje zakona o osebnem statusu kristjanov, ki še naprej utira pot konfesionalni diskriminaciji in sili vse, da urejajo vprašanja osebnega statusa, kot so zakonsko pravo, dedno pravo ali skrbništvo nad otroki, v skladu z zakoni, ki temeljijo na islamskem pravnem izročilu in se neposredno ali posredno sklicujejo na šeriatsko pravo.

Če kdor koli ne želi, da ostanemo v svoji državi kot enakopravni državljani, naj nam to odkrito pove, da bomo lahko rešili težavo, preden bo prepozno.

Patriarh v svojem besedilu obžaluje tudi uporabo verskih besed in simbolov v propagandi in političnih sporih. Pri tem kot primere navaja tudi nekatere primere korupcije in diskriminacije, na katere so ga nedavno opozorili. »Če kdor koli ne želi, da ostanemo v svoji državi kot enakopravni državljani,« sklene iraški kardinal, »naj nam to odkrito pove, da bomo lahko rešili težavo, preden bo prepozno.«

Cerkveni zvon je med okupacijo Mosula s strani Islamske države skrivala muslimanska družina. FOTO: arhiv Družine

Mosul: iz katoliške stolnice prvič po zasedbi ISIS znova zadonel zvon

Iz Iraka pa vendarle prihajajo tudi spodbudne novice za tamkajšnje kristjane: nad kaldejsko katoliško stolnico sv. Pavla v Mosulu se je sredi letošnjega novembra prvič po osmih letih znova oglasil cerkveni zvon, ki ga je med okupacijo mesta s strani Islamske države skrivala muslimanska družina. Cerkvene slovesnosti ob vnovični postavitvi zvonu so se udeležili kristjani s celotne planote Ninive.

Stolnica sv. Pavla je bila močno poškodovana med okupacijo Mosula s strani Islamske države v letih med 2014 in 2017.

Najeeb Michaeel, kaldejski nadškof v Mosulu in Akri, je ob tem izrazil upanje, da se bodo »vsi prvotni prebivalci vrnili na svoje domove, k svojim materialnim in moralnim pravicam, da bi okusili okus varnosti in stabilnosti ter živeli v naročju svojega mesta«. Stolnica sv. Pavla je bila znova odprta leta 2019, potem ko je bila močno poškodovana med okupacijo Mosula s strani Islamske države v letih med 2014 in 2017.

Nalaganje
Nazaj na vrh