Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iran napadel Izrael: tvegano stopnjevanje sovražnosti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 04. 2024 / 12:12
Oznake: Družba, Politika, Svet, Vojna
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2024 / 12:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iran napadel Izrael: tvegano stopnjevanje sovražnosti
F-15 Eagle izraelskih letalskih sil po prestreženem iranskem napadu. FOTO: Vatican Media

Iran napadel Izrael: tvegano stopnjevanje sovražnosti

Iran je v noči na nedeljo na Izrael izstrelil približno 300 balističnih raket in brezpilotnih letal. Po navedbah izraelskih medijev so jih 99 odstotkov prestregli Izrael, ZDA, Velika Britanija in Jordanija, nekatere od njih že nad Sirijo in Jordanijo. Izrael je ob tem napovedal odločen povračilni ukrep.

Po vsej državi so se oglasile sirene, okoli 1.45 po krajevnem času se je alarm sprožil tudi v Jeruzalemu. Avstrijski Kathpress po navedbah prič poroča o »neprespani noči«, pri nedeljskih bogoslužjih v Jeruzalemu pa so v prošnjah med drugim molili, »da bi se oblastniki vdali in v središče postavili dobrobit lastnega civilnega prebivalstva«.

Edino poročilo o žrtvah je prišlo z juga Izraela, kjer naj bi šrapnel poškodoval desetletnega beduinskega otroka.

Po poročanju medijev je bilo na jeruzalemskem nebu videti svetlobne proge, iz prestreznega sistema Iron Dome pa je bilo slišati glasne eksplozije. Edino poročilo o žrtvah je doslej prišlo iz mesta Arad na jugu Izraela, kjer naj bi šrapnel poškodoval desetletnega beduinskega otroka. Nekoliko naj bi bilo poškodovano tudi vojaško oporišče na jugu države.

V zgodnjih jutranjih urah je izraelski premier Benjamin Netanjahu prek družbenega omrežja X poslal sporočilo: »Prejeli smo. Preprečili smo. Skupaj bomo zmagali.« Izraelska vojska je že sinoči od 23. ure dalje poostrila smernice za izredne razmere. Do ponedeljka zvečer so prepovedane vse izobraževalne dejavnosti in šolske prireditve ter vsa večja zbiranja ljudi.

Mednarodne kritike Irana

Iran je danes deležen ostrih kritik z vsega sveta. Evropske države pozivajo k »prenehanju vsakršne sovražnosti«. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na družbenem omrežju X zapisala: »Odločno obsojam očitne in neupravičene napade na Izrael. Iran in njegove pooblaščence pozivam, naj nemudoma prenehajo s temi napadi.« Visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko EU Josep Borrell in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta govorila o »stopnjevanju brez primere«. Evropska unija bo skupaj s svojimi zaveznicami še naprej pozorno spremljala razmere na Bližnjem vzhodu.

Glavni tajnik Združenih narodov Antonio Guterres je »najostreje« obsodil iranski napad in pozval k takojšnji prekinitvi sovražnosti.

Glavni tajnik Združenih narodov Antonio Guterres je izjavil, da po iranskem napadu na Izrael vidi nevarnost katastrofalne zaostritve razmer na Bližnjem vzhodu: »Globoko sem zaskrbljen zaradi zelo stvarne nevarnosti katastrofalnega stopnjevanja sovražnosti na celotnem območju. Vse strani pozivam, naj bodo čim bolj zadržane in se izognejo dejanjem, ki bi lahko privedla do velikih vojaških spopadov na več frontah na Bližnjem vzhodu.« Guterres je »najostreje« obsodil iranski napad in pozval k takojšnji prekinitvi sovražnosti.

Končana operacija?

Iranska vojska pa je po navedbah STA danes sporočila, da je z napadom z droni in raketami na Izrael dosegla vse svoje cilje. Kot so poudarili, so s tem povračilnim ukrepom za smrtonosni napad na njihovo veleposlaništvo v Damasku končali operacijo, obenem pa Izrael in ZDA posvarili, naj se izogneta nadaljnjim ukrepom proti Iranu, saj da bi ti povzročili veliko večji odziv.

Nalaganje
Nazaj na vrh