Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izrael v strahu in pripravljenosti na napad Irana

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 12. 04. 2024 / 10:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.04.2024 / 11:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izrael v strahu in pripravljenosti na napad Irana
Iranska vlada je obljubila maščevanje, potem ko je Izrael obtožila za napad na svoje diplomatsko predstavništvo v Siriji 1. aprila letos. FOTO: Pixabay

Izrael v strahu in pripravljenosti na napad Irana

Izrael je trenutno na visoki stopnji pripravljenosti morebitnega napada Irana: iranska vlada je namreč obljubila maščevanje, potem ko je Izrael obtožila za napad na svoje diplomatsko predstavništvo v Siriji 1. aprila letos, v katerem je življenje izgubilo 13 oseb.

Izrael odgovornosti za napad na veleposlaništvo v Siriji ni prevzel, vendar je po splošnem mnenju zanj odgovoren. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je pred dnevi poudaril, da je bil to napad na iransko ozemlje in da mora biti Izrael zanj kaznovan.

Zunanji minister Združenega kraljestva David Cameron je svojega iranskega kolega v telefonskem klicu pozval, naj ne nadaljuje zaostrovanja, Združene države Amerike pa so previdnostno omejile potovanja svojih diplomatov v Izraelu. Po navedbah britanskega BBC je ameriško veleposlaništvo svojemu osebju naročilo, naj »iz previdnosti« ne potuje zunaj območij Jeruzalema, Tel Aviva in Beeršebe.

Iran podpira Hamas, oboroženo palestinsko skupino, ki se bori proti Izraelu v Gazi.

Iran podpira Hamas, oboroženo palestinsko skupino, ki se bori proti Izraelu v Gazi, ter različne posredniške skupine po vsem območju, vključno z nekaterimi, kot je Hezbolah v Libanonu, ki pogosto izvajajo napade na Izraelce.

Med ubitimi v napadu na iransko veleposlaništvo v Siriji je bil tudi višji poveljnik iranskih elitnih sil Quds v Siriji in Libanonu ter nekatere druge vojaške osebnosti. Napad se je zgodil v času, ko se nadaljujejo diplomatska prizadevanja za preprečitev širjenja vojne v Gazi po vsem območju Bližnjega vzhoda.

Nadaljnje zaostrovanje na območju Bližnjega vzhoda ni v nikogaršnjem interesu.

Lord Cameron je po pogovoru z iranskim zunanjim ministrom Hoseinom Amir-Abdolahianom dejal, da je »jasno povedal, da Iran ne sme potegniti Bližnjega vzhoda v širši spor« ter izrazil globoko zaskrbljenost »zaradi možnosti, da bi napačna ocena vodila v nadaljnje nasilje«. Cameronov ameriški kolega, državni sekretar Antony Blinken, je govoril z zunanjimi ministri Kitajske, Savdske Arabije in Turčije ter zatrdil, da nadaljnje zaostrovanje ni v nikogaršnjem interesu.

Ni jasno, v kakšni obliki bi bil morebitni povračilni napad izveden in ali bi prišel neposredno iz Irana ali prek katerega od njegovih pooblaščencev.

Po navedbah BBC ni jasno, v kakšni obliki bi bil morebitni povračilni napad izveden in ali bi prišel neposredno iz Irana ali prek katerega od njegovih pooblaščencev. Iranski uradnik je minuli konec tedna opozoril, da izraelska veleposlaništva »niso več varna«, in namignil, da bi bila morebitna tarča lahko stavba diplomatskega predstavništva.

Izraelski obrambni minister Joav Galant pa je svojemu ameriškemu kolegu povedal, da bi »vsak neposreden iranski napad na izraelsko ozemlje zahteval ustrezen izraelski odgovor proti Iranu«.

Svetovne sile ves čas budno »spremljajo okolje groženj na Bližnjem vzhodu in predvsem v Izraelu«.

Nalaganje
Nazaj na vrh