Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Pizzaballa: »Razmere v Gazi so nevzdržne«

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 23. 03. 2024 / 11:40
Oznake: Cerkev, Družba, Svet, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2024 / 11:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh Pizzaballa: »Razmere v Gazi so nevzdržne«
Latinski patriarh v Jeruzalemu, kardinal Pierbattista Pizzaballa. FOTO: Vatican Media

Patriarh Pizzaballa: »Razmere v Gazi so nevzdržne«

Latinski patriarh v Jeruzalemu, kardinal Pierbattista Pizzaballa, je v pogovoru za italijansko televizijo dejal, da morajo »vsi storiti vse, kar je mogoče, da se ta položaj konča«.

»To je objektivno nevzdržno,« je razmere v Gazi v nedavnem pogovoru za italijansko televizijo TV2000 opisal kardinal Pizzaballa. Kot je pojasnil, so doslej vedno imeli veliko najrazličnejših težav, tudi gospodarsko-finančne razmere so bile vedno zelo krhke, »vendar lakote še nikoli ni bilo«. »Vsi - verske, politične in družbene skupnosti,« je po navedbah spletnega portala Vatican News poudaril cerkveni dostojanstvenik, »morajo storiti vse, kar je mogoče, da se ta položaj konča«.

Doslej je bil vedno nekdo, ki je uredil stvari. Zdaj pa ni več nikogar, ki bi to vlogo odigral, in to moramo storiti sami.

Odsotnost Združenih držav Amerike

»Šibkost Združenih držav,« je izpostavil patriarh, »ustvarja veliko dilemo, saj je bil doslej vedno nekdo, ki je stvari uredil. Zdaj pa ni več nikogar, ki bi to vlogo odigral, in to moramo storiti sami. Ne vem, ali, kako in kdaj bo to mogoče.«

»Doslej smo vedno imeli veliko najrazličnejših težav, vendar lakote še nikoli ni bilo.« FOTO: Vatican Media

Velika noč v času vojne

Kardinal Pizzaballa je nekaj dni pred začetkom velikega tedna zagotovil, da bodo kristjanom, ki živijo na palestinskih ozemljih, izdana dovoljenja, da bodo lahko obiskali Jeruzalem in se udeležili bogoslužja. »Dovoljenja bomo dobili,« je dejal kardinal: »Vztrajali smo, rekoč, kakor so dali dovoljenja muslimanom za ramadan, naj jih dajo tudi kristjanom za velikonočne praznike. Četudi bo število manjše, bomo imeli več tisoč dovoljenj tako za cvetno nedeljo kot za veliko noč.« Kardinal Pizzaballa je pogovor na televiziji sklenil z besedami: »To bo težka velika noč. V mislih imam Jezusovo osamljenost v Getsemaniju: zdaj smo v takšnem položaju tudi sami.«

Nalaganje
Nazaj na vrh