Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Pizzaballa: premirje v Gazi bolj potrebno kot kdajkoli

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 03. 2024 / 09:20
Oznake: Cerkev, Svet, Vojna
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2024 / 10:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Pizzaballa: premirje v Gazi bolj potrebno kot kdajkoli
Cerkveni voditelji v Jeruzalemu nenehno pozivajo k prenehanju nasilja na območju Gaze. FOTO: Vatican Media

Kardinal Pizzaballa: premirje v Gazi bolj potrebno kot kdajkoli

Papež Frančišek je med nedeljsko opoldansko molitvijo angelovega češčenja znova pozval k nujni prekinitvi ognja v Gazi in opozoril na potrebo po pogajanjih na Bližnjem vzhodu. Tudi latinski patriarh v Jeruzalemu, kardinal Pierbattista Pizzaballa, je v pogovoru za Radio Vatikan poudaril, da je premirje med Izraelom in Palestino bolj potrebno kot kdajkoli.

Kardinal v pogovoru za vatikanske medije opozarja, da si predstavniki Cerkva v Jeruzalemu že vse od terorističnega napada Hamasa na Izrael oktobra 2023 in posledične vojne neutrudno prizadevajo za mir:

Premagati moramo to slepo nasilje, ki zaslepljuje vse, čas je, da odpremo novo poglavje in premislimo o rešitvah spora, ki niso povezane z nasiljem, bombami in podobnim.

»Ni prvič, da pozivamo k prekinitvi ognja in prekinitvi vseh spopadov v Gazi. To počnemo ves čas, neprekinjeno, že od lanskega oktobra, tako kot drugi verski predstavniki in predvsem sveti oče. Smo v nenehnem stiku z ljudmi v Gazi in vemo, kakšne so tamkajšnje razmere - vsakdanje razmere postajajo vsak dan bolj dramatične, ne glede na vse nasilje. Premagati moramo to slepo nasilje, ki zaslepljuje vse, čas je, da odpremo novo poglavje in premislimo o rešitvah spora, ki niso povezane z nasiljem, bombami in podobnim,« nujno poziva latinski patriarh v Jeruzalemu.

Poziv k prenehanju nasilja

Kardinal Pizzaballa in drugi patriarhi ter voditelji krščanskih Cerkva v Jeruzalemu so že po katastrofi, ki je prizadela konvoj s humanitarno pomočjo na območju Gaze, nujno pozvali k prenehanju nasilja in minuli petek v izjavi pozvali k »dolgotrajni in takojšnji prekinitvi ognja«.

Preberite tudi: Gaza: cerkveni voditelji v Jeruzalemu obsodili »brezobziren napad na civiliste«

Po tragičnem dogodku, katerega natančne okoliščine še vedno niso jasne, so se možnosti za prekinitev ognja, o kateri so se prej pogajali, dejansko poslabšale. Obe strani obtožujeta druga drugo. V nedeljo so delegacije Hamasa ter posredniških držav, ZDA in Katarja, prispele v Kairo na nov krog pogajanj. Izrael zaenkrat ni poslal nobene delegacije.

Upanje na prekinitev ognja

Kardinal Pizzaballa kljub temu upa:

»Potrebni dejavniki za morebitno prekinitev ognja obstajajo in so od nekdaj obstajali. Le želeti si je treba. Za iskanje kompromisov je potrebna volja vseh strani. Jasno je, da je treba kompromise sprejeti na obeh straneh, in zdi se mi, da je to trenutno dosegljivo, prvič zato, ker se bliža ramadan, ki je vedno zelo občutljiv mesec za medsebojne odnose, in drugič zato, ker je po petih mesecih na vseh straneh očitna utrujenost. Obstaja želja, da bi nekaj storili in spremenili smer tega spora. Mislim, da je čas za drugačno pot.«

Naši kristjani na območju Gaze lahko kuhajo le enkrat ali dvakrat na teden, saj ni skoraj nobene hrane in skoraj nobenega plina. Kar skuhajo, mora zadostovati za ves teden ...

Razmere v Gazi so vse bolj dramatične

Razmere za ljudi na območju Gaze so res dramatične in se vsak dan slabšajo. Stiki s tamkajšnjimi kristjani so redni in njihova poročila od tam so zaskrbljujoča: hrane skoraj ni, slaba je tudi zdravstvena oskrba, poroča kardinal:

»Naši kristjani na območju Gaze lahko kuhajo le enkrat ali dvakrat na teden, saj ni skoraj nobene hrane in skoraj nobenega plina. Kar skuhajo, mora zadostovati za ves teden, kar kaže na raven, ki smo jo dosegli. Tudi vode je malo in je pogosto umazana. Podobno velja glede bolezni: razmere postajajo vedno bolj negotove, primanjkuje zdravil, primanjkuje vsega in to je dramatičen položaj. Mislim, da so vsi spoznali, da tako ne gre več naprej. Videl sem, da so začeli spuščati padala s paketi hrane in osnovnimi potrebščinami, vendar menim, da je treba najti druge, bolj usklajene in sistematične rešitve, saj se bo na ta način, brez kakršnegakoli nadzora nad območjem, kaos le stopnjeval.«

Begunci v župniji Svete družine v Gazi. FOTO: Vatican Media

Potrebna je trajna rešitev

Domačini držijo skupaj in molijo, zaupajo v Boga in poskušajo ne le poskrbeti zase, ampak tudi pomagati bližnjim prebivalcem. Kardinal Pizzaballa poroča, da ga to navdaja z upanjem. Dokler obstaja dobrodelnost, še ni vse izgubljeno. Cerkev bi morda lahko pomagala tudi pri spodbujanju medsebojnega razumevanja na različnih straneh. Vendar pa kardinal ne vidi hitre rešitve spora.

»Vendar sem prepričan, da po tej krizi, ki je najhujša v zadnjih 70 do 80 letih, nihče ne bo pripravljen na 'začasne rešitve'. Ne Izraelci ne Palestinci. Zato bo ta zelo resna kriza vse prisilila k iskanju trdnih dolgoročnih rešitev izraelsko-palestinskega spora, ki je v preteklih letih zahteval že preveč žrtev. Ne vem, ali bo to rešitev dveh držav ali kaj drugega, saj tehnično gledano tudi rešitev dveh držav ne bo preprosta, čeprav se mi objektivno zdi, da je edina možna. Jasno pa je, da morajo najti rešitve, ki bodo Izraelcem in Palestincem zagotavljale stabilnost, svobodo in dostojanstvo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh