Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iraške kristjane skrbi, kaj sledi »Islamski državi«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 08. 2015 / 07:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Iraške kristjane skrbi, kaj sledi »Islamski državi«

Katoliški župnik v Erbilu: »Islamska država je miška, ki se je v kratkem času prelevila v zmaja.«

V Iraku se po besedah tamkajšnjega katoliškega župnika v Erbilu, Douglasa Josepha Shimshona Al-Bazija, trenutno dogaja genocid nad kristjani. Tudi za ljudi, ki so pred letom dni pred »Islamsko državo« iz Mosula in s planote Ninive pobegnili na kurdsko ozemlje, je položaj še vedno grozljiv. Hujše kakor skrb za hrano in zdravila je popoln brezup, je Al-Bazi dejal v pogovoru z italijansko agencijo SIR. »V Iraku nimamo nikakršnega upanja«, poudarja duhovnik, ki v Ankawi v bližini Erbila oskrbuje dve sprejemni taborišči za prebegle kristjane.

Ljudje se bojijo, da je trenutni položaj šele začetek in da se bo vse skupaj le še poslabšalo, je pojasnil duhovnik iz Erbila. »Moji ljudje so zaskrbljeni glede tistega, kar bo sledilo Islamski državi.« Prihodnja generacija Islamske države »bo še hujša in bo prišla s šiitske strani«.

Duhovnik »Islamsko državo« primerja z »miško, ki se je v kratkem času prelevila v zmaja.« To so »100% muslimani«, ki živijo islam kot v času preroka Mohameda pred 1.400 leti, Al-Bazi zavrača domneve, da ti ljudje sploh niso pravi muslimani. V bližnjevzhodnih sporih in ob napetostih med suniti in šiiti je teroristična organizacija »našla najugodnejše pogoje za rast«.

Al-Bazi je napade na kristjane doživel na lastni koži. Lansko leto so nanj streljali, v bližini njegove cerkve je razneslo bombo, leta 2006 pa so tudi njega ugrabili in ga devet dni mučili.

Vir: Kathpress
Foto: splet / SIR

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh