Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irci na referendumu za odpravo prepovedi splava

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 05. 2018 / 07:43
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.05.2018 / 09:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Irci na referendumu za odpravo prepovedi splava

Irci na referendumu za odpravo prepovedi splava

»Tragedija zgodovinskih razsežnosti«, odločitev obžaluje tudi Vatikan.

Na Irskem je znatna večina državljanov na referendumu izglasovala odpravo osmega člena ustave, ki je bil dodan v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja, na njem pa temeljijo strogi predpisi glede umetne prekinitve nosečnosti v državi. Uradni izidi glasovanja po preštetih glasovih v vseh 40 volilnih okrožjih kažejo, da je 66,4 % Ircev podprlo črtanje osmega člena, ki enači pravico do življenja matere s pravico do življenja nerojenega otroka. 33,6 % je glasovalo proti spremembi ustave in za ohranitev trenutnega stanja. Volilna udeležba je bila 64,1-odstotna. Več kot tri milijone Ircev se je prijavilo h glasovanju na referendumu.

Ankete so pokazale, da so spremembo ustave na področju splava podprli predvsem mladi. V starostni skupini 18- do 24-letnikov jih je po navedbah irskih medijev za odpravo osmega člena glasovalo več kot 80 %, v starostni skupini nad 65 let pa so večinsko podprli ohranitev trenutnih ustavnih določil.

Vlada objublja nov zakon do konca letošnjega leta

Vlada ministrskega predsednika Lea Varadkarja je napovedala, da bo do konca letošnjega leta sprejela nov zakon o opravljanju umetnih prekinitev nosečnosti, po katerem bo splav dovoljen do 12. tedna. Poleg tega naj bi podaljšali rok za prekinitev nosečnosti iz medicinskih razlogov, ki naj bi dopuščal splav do 24. tedna.

V enem prvih odzivov je Varadkar na družbenem omrežju Twitter zapisal: »Zdi se, da bomo pisali zgodovino.« Varadkar si je pred referendumom močno prizadeval za spremembo ustavnega določila glede splava. »Kar doživljamo danes, je vrhunec tihe revolucije, ki je na Irskem trajala zadnjih deset ali celo dvajset let,« je dejal za tamkajšnje medije.

»Žalostni dan za Irsko in tragedija zgodovinskih razsežnosti«

Podporniki življenja pa so po objavi izida referenduma spregovorili o »žalostnem dnevu za Irsko«. Tiskovni predstavnik kampanje »Save the 8th« (Rešimo osmega), John McGuirk, je po navedbah časnika Irish Catholic je izid glasovanja označil za »tragedijo zgodovinskih razsežnosti«. Splav ostaja zgrešeno dejanje, kajti »krivica ne postane nekaj dopustnega, ker jo pač podpira večina«, so mediji navedli McGuirkove besede. Po novem odpravljeni osmi člen ustave pravice nerojenih otrok do življenja ni ustvaril, ampak »zgolj uradno potrdil, da takšna pravica obstaja, vedno je in vedno bo«.

Podpornica kampanje proti črtanju osmega člena, Ruth Cullen, je napovedala, da si bo še naprej prizadevala za zaščito življenja. Predvsem bo predsednika vlade Varadkarja spomnila na obljubo, da bo kljub odpravi ustavne prepovedi splava poskrbel za stroge zakonske predpise, ki bi število splavov ohranjali na najmanjši možni ravni. »Dal je svojo besedo, zdaj jo bo moral držati,« je po navedbah Irish Catholic izjavila Cullenova. Mnogi ljudje so namreč zaradi te obljube glasovali za odpravo osmega člena.

Irska je imela doslej najstrožjejšo zakonodajo o splavu na svetu. Umetna prekinitev nosečnosti ni dovoljena niti v primeru posilstva, incesta ali pri hudih razvojnih nepravilnostih zarodka. Od leta 2014 je splav dovoljen v primeru, ko je ogroženo življenje matere.

Kritičen odziv Vatikana

Izid irskega referenduma je komentiral tudi Vatikan. Predsednik Papeške akademije za življenje, nadškof Vincenzo Paglia, je v pogovoru za spletni portal Vatican News izjavil: »Mislim, da tu ne gre oznanjati zmage in česar koli proslavljati. Vse, kar na kakršen koli način smrti lajša njeno umazano delo, nam ni kaj dosti v veselje!«

Zdaj bo treba počakati, glede kakšne zakonske ureditve se bodo zedinili irski politiki. Po mnenju nadškofa Paglie bi moral razvoj dogodkov na Irskem »Cerkev spodbuditi, da življenja ne bo le branila, ampak tudi spodbujala in spremljala«. Dobro bi bilo ustvariti pogoje, »v katerih ne bo več prihajalo do tako dramatičnih odločitev«.

Vir: Kathpress / kath.net
Foto: splet

Kupi v trgovini

Knjiga meseca januarja
Klic k usmiljenju
Duhovna rast
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh