Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irska Cerkev 'pretresena' po razkritju zlorab

Objava: 02. 08. 2011 / 10:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irska Cerkev 'pretresena' po razkritju zlorab

Nadškof Neary kljub temu nasprotuje preložitvi 50. mednarodnega evharističnega kongresa, ki naj bi ga prihodnje leto gostili v Dublinu.

Številni irski duhovniki in škofje so po besedah nadškofa Michaela Nearyja iz nadškofije Tuam 'pretreseni' ob razkritjih poročila preiskovalne komisije o zlorabah v škofiji Cloyne. Pri tem gre za 'napačno ravnanje nekaterih duhovnikov', je nadškof Neary povedal v svojem nagovoru ob tradicionalnem romanju na goro Croagh Patrick minulo nedeljo, na katerem se je zbralo okoli dvajset tisoč vernikov. 'Razumljivo je, da so številni verni katoličani zaradi razkritij o napačnem ravnanju v primerih zlorab potrti in malodušni,' so v irskem časniku 'The Irish Times' navedli besede iz nadškofove pridige.

Nadškof Neary je v svojem nagovoru omenil tudi 50. mednarodni evharistični kongres, ki naj bi ga prihodnje leto gostili na Irskem. Cerkev 'še nikoli ni bolj potrebovala evharistije kot zdaj,' meni nadškof Neary. Pred tem so številni politiki in tudi zastopniki žrtev zlorab izrazili zahtevo, naj bi kongres zaradi škandala o spolnih zlorabah v irski Cerkvi preložili.

V nedavno objavljenem poročilu o škofiji Cloyne so izsledki preiskav devetnajstih duhovnikov, ki so bili obtoženi spolnih zlorab med leti 1996 in 2009. V večini primerov, razen dveh, je šlo za 'zgodovinske dogodke' med leti 1930 in 1990. Obtožb je bil deležen tudi nekdanji škof v Cloynu, štiriinsedemdesetletni John Magee. V poročilu so pozitivno ocenjene smernice delovanja v primeru spolnih zlorab, ki jih je leta 1996 sprejela Irska škofovska konferenca.

Vatikanu poročilo državne komisije očita, da je še leta 1997 te smernice označil kot proticerkvenopravne in s tem oviral pojasnilo dogodkov. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Lombardi je na očitke odvrnil, da so veljavne vatikanske smernice pri kazenskem pregonu izrecno zahtevale sodelovanje z državnimi ustanovami.

Irski minister za šolstvo Ruairi Quinn pa je še osemnajstim dodatnim organizacijam izrazil zahtevo, da sodelujejo pri izplačilu odškodnin žrtvam zlorab. Doslej so te organizacije, med njimi gre tudi za zasebne ustanove, izplačilo odškodnin zavrnile, je minister Quinn povedal za časnik 'The Irish Times' po sestanku s predstavniki katoliških redov minuli teden.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh