Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irska Cerkev prizadeta zaradi napadov na Vatikan

Objava: 22. 07. 2011 / 09:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irska Cerkev prizadeta zaradi napadov na Vatikan

Dublinski nadškof Diarmuid Martin osramočen zaradi dogodkov v Cerkvi in obenem ‘začuden nad čustvenim odzivom’, ki ga je v razpravo vnesel irski predsednik vlade Enda Kenny.

Na neobičajno oster način je irski predsednik vlade Enda Kenny zaradi škandala glede spolnih zlorab napadel Vatikan. Sveti sedež naj bi po njegovih obtožbah namerno oviral prijave osumljenih duhovnikov. Vse to se ni dogajalo pred desetletji, pač pa ‘šele pred tremi leti’. Odnosi med Cerkvijo in državo na Irskem ‘ne morejo več biti po starem’, je premier Kenny minulo sredo dejal v neki parlamentarni razpravi na to temo.

Kot poroča avstrijska katoliške agencija Kathpress, je dublinski nadškof Diarmuid Martin ob tem izrazil svojo osramočenost glede lastne Cerkve, obenem pa je ‘začuden nad čustvenim odzivom’, ki ga je v razpravo vnesel irski predsednik vlade.

Irski poslanci Vatikanu v svojem stališču, ki so ga oblikovali istega večera, očitajo, da je ‘spodkopaval smernice za zaščito otrok’. Premier Kenny je poudaril, da poročilo o zlorabah iz škofije Cloyne razodeva ‘elitistično razmišljanje, napačno delovanje in narcizem, ki prevladujejo v Vatikanu’.
Nadškof Martin se je v pogovoru za irsko televizijsko mrežo RTE opravičil zaradi neupoštevanja cerkvenih smernic za zaščito otrok v škofiji Cloyne in se vprašal, ali je danes še lahko ponosen na svojo Cerkev. Dejal je, da se zaradi tega, kar danes vidi v njej, močno sramuje. Izrazil pa je tudi svoje razočaranje, da se predsednik vlade ni opravičil zaradi napak, ki so jih v tem primeru zagrešile državne ustanove.

Pred tednom dni je bilo objavljeno poročilo preiskovalne komisije v južnoirski škofiji Cloyne, ki vsebuje ostre očitke proti Vatikanu in tedanjemu škofu Johnu Mageeju. Škof Magee v primeru spolnih zlorab ni upošteval smernic za zaščito otrok, ki jih je predpisala Irska škofovska konferenca. Počasen odziv Vatikana na očitke je storilce še podprl in jim dal občutek varnosti.

Irski teolog in redovnik Vincent Twomey je že minulo sredo ponovil svojo zahtevo, da bi morali odstopiti vsi irski škofje, ki so bili imenovani pred letom 2003. Če škofje resnično ljubijo svojo Cerkev, meni p.Twomey, bi morali to ljubezen izkazati z lastno žrtvijo, namreč s svojim odstopom. P. Twomey, priznani moralni teolog, od leta 1978 pripada študijskemu krožku Josepha Ratzingerja, današnjega papeža.

Pravosodni minister Alan Shatter je za radijsko postajo RTE kritično ocenil prvo izjavo vatikanskega tiskovnega predstavnika Federica Lombardija kot ‘neodkritosrčno’ in dejal, da pričakuje bolj premišljen in uradni odgovor z vatikanske strani. P. Lombardi je namreč na Radiu Vatikan delno zavrnil obtožbe poročila preiskovalne komisije, pri tem pa poudaril, da svojo izjavo podaja kot direktor radia in ne kot uradni tiskovni predstavnik Svetega sedeža. Dodal je tudi, da bo Vatikan v doglednem času podal izčrpnejšo izjavo na to temo.

Na fotografiji: dublinski nadškof Diarmuid Martin

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh