Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irska: po umoru mlade učiteljice pod drobnogledom nasilje nad ženskami

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 01. 2022 / 16:38
Oznake: Družba, Odnosi, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2022 / 17:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Irska: po umoru mlade učiteljice pod drobnogledom nasilje nad ženskami
Vigilija za mlado učiteljico Ashling Murphy, ki je bila umorjena med tekom v naravi. FOTO: Vatican Media

Irska: po umoru mlade učiteljice pod drobnogledom nasilje nad ženskami

Na Irskem in Severnem Irskem so ta konec tedna priredili številne vigilije, s katerimi pozivajo k zaključku nasilja nad ženskami, potem ko je bila pred dnevi med tekom v naravi umorjena mlada učiteljica.

Nasilno odvzeto življenje mlade ženske je pretreslo celotno Irsko. Ashling Murphy, 23-letno učiteljico, je minulo sredo v mestu Tullamore v osrčju Irske umoril neznani storilec, poroča spletni portal Vatican News. Po navedbah policije njen umor ni bil načrtovan, osumaljenca pa doslej še niso prijeli.

Prelomni trenutek

Ashlingin umor na Irskem označujejo za »prelomni trenutek« v pozivih k odpravi nasilja nad ženskami. Številna mesta in vasi na Irskem so se minuli petek za nekaj trenutkov povsem ustavila, da so ljudje počastili spomin na umorjeno mlado učiteljico in nadarjeno glasbenico.

Spominu mlade učiteljice se je poklonil tudi irski premier Micheál Martin.

Med okoli stotimi vigilijami po vsem otoku, tako na Irskem kot Severnem Irskem, so molitveno bdenje priredili tudi pred irskim parlamentom v Dublinu, kjer so ob 16. uri in 30 minut z minuto molka počastili Ashlingin spomin – približno v času, ko naj bi bila Murphyjeva napadena.

Spominu mlade učiteljice se je poklonil tudi irski premier Micheál Martin, ki je pojasnil, da vlada zadnje leto dni intenzivno pripravlja nacionalno strategijo o družinskem, spolnem in spolni usmerjenem nasilju, v ospredju katerega bo ničelna strpnost do nasilja nad ženskami.

Umorjena Ashling Murphy. FOTO: osebni arhiv

Nasilje in zlorabe

Ime Ashling Murphy bo zdaj dodano dolgemu seznamu imen žensk, ki so umrle zaradi nasilnih dejanj. Lansko leto je medijsko pozornost pritegnil umor 33-letne Britanke Sarah Everard, ki jo je ugrabil in umoril takrat še dejaven član policijskih vrst. Njena smrt je po vsem Združenem kraljestvu sprožila obširno razpravo o varnosti žensk na Otoku in o nasilju nad njimi.

V času koronaepidemije se je predvsem med vsesplošnim zaprtjem močno povečalo število žrtev družinskega nasilja po vsem svetu.

V času koronaepidemije pa se je predvsem med vsesplošnim zaprtjem močno povečalo število žrtev družinskega nasilja po vsem svetu.

Prošnja papeža Frančiška

Pred dvema tednoma je papež Frančišek med obhajanjem slovesnega bogoslužja na novega leta dan v mašnem nagovoru prav tako pozval k prenehanju nasilja nad ženskami. Osrednja tema njegovega premišljevanja je bila ženske in materinstvo, sveti oče pa je ob tem izjavil: »Ker matere podarjajo življenje, ženske pa podpirajo vse štiri vogale sveta, se po svojih najboljših močeh potrudimo, da bomo spodbujali matere in zaščitili vse ženske.« Frančišek je še dodal: »Koliko nasilja je usmerjenega proti ženskam! Dovolj. Če ranimo žensko, užalimo Boga, ki je prek ženske prevzel človeško podobo – ne prek angela, ne neposredno, temveč prek ženske.«

Nalaganje
Nazaj na vrh