Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Dublinu: svet potrebuje revolucijo ljubezni

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 27. 08. 2018 / 08:57
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2018 / 11:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v Dublinu: svet potrebuje revolucijo ljubezni

Papež v Dublinu: svet potrebuje revolucijo ljubezni

V soboto srečanje s predstavniki oblasti, mladimi pari in brezdomci.

Papež Frančišek je minuli konec tedna obiskal Irsko, kjer ga je ob prihodu v predsedniški palači v Dublinu najprej sprejel tamkajšnji predsednik Michael D. Higgins, nato pa se je sveti oče srečal s predstavniki oblasti in civilne družbe ter diplomatskega zbora, poroča Radio Vatikan. Irskim oblastem je spregovoril o pomenu družine, dotaknil se je spornih razmer v irski zgodovini ter v ospredje postavil tudi zlorabe in zaščito najranljivejših oseb.

Družina je lepilo za družbo


Papež je dejal, kako Cerkev čuti potrebo po podpori družinam v njihovem prizadevanju, da bi zvesto odgovorile na poklicanost, ki jim jo je Bog namenil v družbi. Svetovno srečanje družin je opisal kot preroško pričevanje o bogati dediščini etičnih in duhovnih vrednot, ki naj jo vsaka generacija varuje in ohranja. Po Frančiškovih besedah je družina lepilo za družbo in njena blaginja ne more biti nekaj samoumevnega, ampak jo je treba spodbujati in varovati z vsemi primernimi sredstvi.

Tudi o celotnem svetu lahko govorimo kot o eni sami družini, ker priznavamo vezi naše skupne človeškosti, pozvani pa smo tudi k solidarnosti, predvsem do najslabotnejših bratov in sester. Nujno potrebno je v vsakem okolju političnega in družbenega življenja obnoviti čut, da smo dejanska družina narodov, delavci za mir in spravo ter varuhi drug drugega.

Sporazum velikega petka

Papež je ob tem spregovoril tudi o spornih razmerah na Irskem, kjer je dolgotrajni spor ločil brate in sestre ene same družine. Pred dvajsetimi leti so predstavniki irske in britanske vlade ter politični, verski in civilni voditelji Severne Irske podpisali »sporazum velikega petka«, ki je predvideval mirno poravnavo spora na Severnem Irskem. Sveti oče se je zahvalil za dve desetletji miru, ki sta sledili temu zgodovinskemu sporazumu, in izrazil trdno upanje, da bo proces miru premagal vse druge ovire in spodbudil prihodnosti v slogi, spravi in medsebojnem zaupanju.

Papež o škandalu spolnih zlorab

Papež se je v nagovoru med drugim dotaknil škandala, ki so ga na Irskem povzročile zlorabe mladoletnikov s strani članov Cerkve, zadolženih, da jih ščitijo in vzgajajo. Neuspeh cerkvenih oblasti pri ustrezni obravnavi teh odvratnih zločinov je po mnenju svetega očeta upravičeno povzročil ogorčenost in ostaja razlog trpljenja in sramu za katoliško skupnost.

Krščansko sporočilo je del irske zgodovine

Papež Frančišek je ob koncu govora še spomnil, da je bil Sveti sedež pred devetdesetimi leti med prvimi mednarodnimi ustanovami, ki so priznale svobodno državo Irsko. Ta pobuda je zaznamovala dolgoletne skladne odnose in sodelovanje, ki so bili za krajši čas prekinjeni, z veliko truda in dobre volje na obeh straneh pa so bili nedavno znova vzpostavljeni.

Krščansko sporočilo je bivališče na Irskem našlo že pred tisoč petsto leti in je kmalu postalo sestavni del irskega življenja in kulture. Na tem otoku meništva, izviru civilizacije in umetniške ustvarjalnosti, je bila napisana čudovita stran v zgodovini Irske in sveta.

Papež mladim parom: Naj se revolucija ljubezni začne pri vas in pri vaših družinah!


V dublinski prokatedrali Svete Marije se je papež srečal z mladimi pari, zaročenci in mladoporočenci. Pridružili so se jim tudi starejši pari in eden izmed njih, zakonca Vincent in Teresa, je zbranim v pričevanju predstavil svojo petdesetletno izkušnjo zakona in družinskega življenja. To je dragocen zaklad za mlade pare, ki vznemirjeni in z upanjem zrejo v prihodnost, je poudaril sveti oče.

Vprašanja mladih parov

Mladi pari so papežu namenili nekaj vprašanj: Dennisa in Sinead je zanimalo, kako lahko pomagata drugim razumeti, da zakon ustanova, ampak poklicanost, da zakonca vse življenje skrbita drug za drugega. Stvari, ki trajajo vse življenje, danes nismo več vajeni, je pojasnil Frančišek. Svet okoli nas se hitro spreminja, toda tisto, kar traja, je resnično dragoceno. Obljuba »za vse življenje« pomeni prizadevanje za rast ljubezni, kajti v ljubezni ni začasnosti. Ljubezen je dokončna.

Zakonska zveza med moškim in žensko je nekaj edinstvenega, saj je to ljubezen, ki daje začetek novemu življenju. Vključuje medsebojno odgovornost pri posredovanju Božanskega daru življenja in ponuja trdno okolje, v katerem lahko novo življenje raste in cveti. Zakrament zakona je na poseben način udeležen pri skrivnosti večne Božje ljubezni in med zakoncema je vedno navzoč tudi Jezus. Jezusova ljubezen za pare je skala in zatočišče med obdobji preizkušenj, predvsem pa je vir nenehne rasti v čisti ljubezni in za vedno. Zakon je tudi tveganje, toda zanj je vredno tvegati.


Kako vero posredovati otrokom?

Mladoporočenca Stephena in Jordan je zanimalo, kako lahko starši posredujejo vero otrokom. Po papeževih besedah je prvi in najpomembnejši kraj za prenos vere domača hiša, kjer se otrok nauči verovati ob vsakdanjem mirnem zgledu staršev, ki ljubijo Gospoda in zaupajo v Njegovo besedo. V »domači Cerkvi« se otroci naučijo pomena zvestobe, poštenosti in žrtvovanja. Pomembni so skupna družinska molitev, pogovori o dobrih in svetih rečeh ter obhajanje krščanskih praznikov. Današnji svet namreč nujno potrebuje revolucijo ljubezni.

Papež Frančišek med brezdomci in brati kapucini

Po srečanju z zaročenci in mladoporočenci je papež obiskal Dnevni sprejemni center bratov kapucinov za družine, ki nimajo svojega doma. Vse, ki so bili z njim ali pa so ga pričakali v sprejemnem centru, je spontano nagovoril in na koncu vsem skupaj podelil blagoslov v angleškem jeziku: »God bless you all, the Father, the Son and the Holy Spirit« (Blagoslovi vas Oče, Sin in Sveti Duh).

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican News / ANSA / AFP

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh