Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irska: statistike kažejo prednosti svetovanja pred splavom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 11. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2022 / 07:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Irska: statistike kažejo prednosti svetovanja pred splavom
Najmanj tridnevno čakalno dobo med začetnim posvetovanjem za postopek splava in samim posegom poleg Irske zahtevajo tudi Belgija, Italija, Nizozemska, Portugalska in Španija. FOTO: Pexels

Irska: statistike kažejo prednosti svetovanja pred splavom

V letu 2020 se je približno 1.500 Irk odločilo, da ne bodo opravile splava, potem ko so pred dokončno odločitvijo sprejele možnost svetovanja nosečnicam v stiski.

Kritiki splava verjamejo, da je to znamenje, kako potrebna je sleherna podpora ženskam, ki razmišljajo o splavu, in kako je nujno treba ohraniti obstoječo tridnevno čakalno dobo pred dokončnim posegom. »Moja glavna skrb pri tem je zagotoviti zaščito in podporo ženskam in otrokom,« je v pogovoru za medije pojasnila Carol Nolan, neodvisna irska poslanka.

Za ženske in njihove otroke lahko storimo in moramo storiti več.

Nolanova v irskem parlamentu spodbuja poudarjanje potrebe po zmanjšanju števila splavov v državi. »Ni sprejemljivo, da nekateri spodbujajo splav, in še naprej se bom borila proti temu. Za ženske in njihove otroke lahko storimo in moramo storiti več,« meni Nolanova, ki je bila nekoč članica stranke Sinn Féin, vendar je zaradi novega stališča stranke v podporo uzakonjenju splava izstopila.

Tridnevna čakalna doba pred splavom zelo pomembna

Statistični podatki kažejo, da se precejšen odstotek žensk po svetovanju ne odloči za splav: na Irskem so v določenem obdobju zabeležili 8.057 prijav v posvetovalnico, od teh se je za opravljanje splava odločilo 6.577. To pomeni, da skoraj 1.500 žensk splava ni opravilo.

V Republiki Irski je splav dovoljen iz kateregakoli razloga do 12. tedna nosečnosti, prav tako pa je dopusten, če je ogroženo življenje ali zdravje matere ali če obstaja kakršno koli stanje, ki bi lahko povzročilo smrt nerojenega otroka. Irska zakonodaja ob tem določa obvezno tridnevno čakalno dobo pred prvim posvetovanjem o splavu in dejanskim posegom.

Tridnevna čakalna doba je rešila veliko življenj, kar kaže na pomen tega ukrepa.

Za podpornike življenja je ta določba izjemno pomembna: »Podatki za leto 2020 kažejo, da se je 1.480 žensk v tem ključnem obdobju odločilo, da ne bodo opravile splava,« je dejala Eilis Mulroy, predstavnica irskega Gibanja Za življenje. »Čeprav tridnevna čakalna doba morda ni bila edini ali najpomembnejši dejavnik v vseh teh primerih, je bila v mnogih primerih nedvomno upoštevanja vreden in življenjsko pomemben ukrep.«

»Tridnevna čakalna doba je rešila veliko življenj, kar kaže na pomen tega ukrepa,« dodaja Mulroyeva. Javnost in zakonodajalce spodbuja, naj premislijo o teh številkah vsakokrat, ko opravljajo revizijo zakonodaje o splavu.

»Nobena razumna oseba si ne more želeti več splavov.«

Niamh Uí Bhriain z inštituta Za življenje pa je v pogovoru za irske medije pojasnila, da je čakalna doba pomembno varovalo: »Jasno je, da bi bila brez obdobja za premislek že tako osupljivo visoka stopnja splavov še višja,« je prepričana. »Tega si ne želi nobena razumna oseba – nihče si ne more želeti več splavov. Poskusom zagovornikov splava, da bi ukinili tridnevno čakalno dobo, se je treba odločno upreti.«

Tudi v Združenem kraljestvu prizadevanja za čakalno dobo

Podporniki življenja v Združenem kraljestvu si prav tako prizadevajo, da bi v državi uvedli tridnevno čakalno dobo pred dejanskim opravljanjem splava. Izsledki raziskave iz leta 2017 kažejo, da skoraj 80 odstotkov Britancev čakalno dobo pred splavom podpira.

Ne preseneča, da bi lahko obstajala povezava med zakonsko ureditvijo čakalne dobe in zmanjšanjem števila žensk, ki splav dejansko opravijo.

»Ne preseneča, da bi lahko obstajala povezava med zakonsko ureditvijo čakalne dobe in zmanjšanjem števila žensk, ki splav dejansko opravijo,« je pojasnila predstavnica organizacije Right to Life UK Catherine Robinson. »Celo zagovorniki splava, ki običajno razpravo usmerjajo v 'izbiro', bi morali biti naklonjeni uvedbi čakalnih dob. Te jasno dajejo ženskam možnost, da premislijo o svojih možnostih in morda poiščejo pomoč, ki jo potrebujejo za nadaljevanje nosečnosti.«

Poleg Irske tudi Belgija, Italija, Nizozemska, Portugalska in Španija zahtevajo najmanj tridnevno čakalno dobo med začetnim posvetovanjem za postopek splava in samim posegom.

Nalaganje
Nazaj na vrh