Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliške bolnišnice na Irskem bodo morale opravljati splave

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 06. 2018 / 07:57
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2018 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katoliške bolnišnice na Irskem bodo morale opravljati splave

Katoliške bolnišnice na Irskem bodo morale opravljati splave

Umetna prekinitev nosečnosti z zakonom dovoljena tudi v Argentini.

Predsednik irske vlade Leo Varadkar je napovedal, da bodo tamkajšnje katoliške bolnišnice po pravnomočnosti nove zakonodaje morale opravljati splave. V pogovoru za irske medije je dejal, da bodo posamezni zdravniki in medicinsko osebje sicer lahko uveljavljali ugovor vesti, kar pa ne bo mogoče za celotno ustanovo, če je ta financirana iz javnih sredstev.

Dve največji bolnišnici v Dublinu sta v lasti ženskih katoliških redov.

Vlada v novi zakonodaji predvideva, da bo opravljanje splava dopustno do 12. tedna nosečnosti, v določenih primerih pa tudi do 24. tedna. Varadkar je zagotovil, da »se bolnišnice, financirane iz javnih sredstev, ne glede na to, v čigavi lasti so, ne bodo mogle izogniti nudenju teh potrebnih storitev, ki bodo v naši državi z zakonom dovoljene, ko bo nova zakonodaja stopila v veljavo«.

Irski premier je še dodal, da bo zakonodaja »posameznikom dopuščala ugovor vesti na podlagi verskega prepričanja, za ustanove pa to ne bo mogoče«.

Kot kažejo ankete, na Irskem še vedno večina zdravnikov zavrača opravljanje umetne prekinitve nosečnosti, zato se poraja vprašanje, kako bo vlada zagotovila zadostno število zdravnikov, ki bodo pripravljeni upoštevati novo zakonodajo.

Za Irsko še Argentina

Za uveljavitev ugovora vesti se bo verjetno odločila tudi večina zdravnikov v Argentini, kjer so včeraj s tesno večino potrdili zakon o splavu. Kot poroča Radio Ognjišče, je za glasovalo 129 poslancev, proti pa 125. O zakonu mora odločati še senat. Argentinski škofje so v izjavi zapisali, da jih je odločitev parlamenta »ranila kot Argentince« in poudarili so, da se ne bodo predali v svojem prizadevanju za zaščito življenja matere in nerojenega otroka.

Argentinski zakon predvideva uzakonitev splava do 14. tedna nosečnosti. Nosečnica, starejša od 16 let, ga bo lahko opravila brez vednosti staršev. Tretji člen pravi, da ženska lahko opravi splav celo do 9. meseca nosečnosti, če njena nosečnost predstavlja tveganje za njeno telesno, duševno in socialno zdravje, kar pomeni, da bi lahko splav opravila kadarkoli, če bi ji grozila ločitev ali odpoved delovnega razmerja. Enako velja za nosečnice, ki so bile spolno zlorabljene.

Tudi argentinski zakon dovoljuje ugovor vesti posameznika, ne pa ustanov, kar pomeni, da bodo morale, podobno kot na Irskem, vse bolnišnice, tudi katoliške, zagotavljati opravljanje splavov. Znani argentinski duhovnik v barakarskih naseljih v Buenos Airesu, p. Pepe Di Paola, je že pred dnevi opozoril, da je sprejetje zakona o splavu zahteval Mednarodni denarni sklad kot protiuslugo za posojilo v višini petdesetih milijard dolarjev, za katerega je država, ki je znova v krizi, zaprosila in dobila teden dni pred glasovanjem o zakonu.

Vir: Catholic Herald / Kathpress / Radio Ognjišče
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh