Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski krščanski voditelji obsojajo pokole

Objava: 11. 03. 2009 / 09:43
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski krščanski voditelji obsojajo pokole

Katoliški in protestantski voditelji na severnem Irskem so skupaj obsodili pokol treh ljudi v dveh ločenih napadih, in to v času, ko si na otoku prav posebej prizadevajo utrditi mirovni proces.

Irski mediji poročajo, da štiri glavne cerkve na Irskem molijo za žrtve sobotnega streljanja v Antrimu na severnem Irskem, v katerem sta bila ubita dva vojaka, štirje ljudje pa so bili ranjeni, od teh dva civilista. Irci ta šokanten razvoj dogodkov razumejo kot napad na celotno narodno skupnost. Gre za 'nevaren poskus rušenja mirovnega procesa, ki se odvija na Irskem, in ta poskus nikakor ne sme uspeti'.

V izjavi, objavljeni na spletni strani irske katoliške škofovske konference, so svoje mnenje združeno podali katoliški kardinal Sean Brady, irski protestantski nadškof Alan Harper, častiti Aian Ferguson, predstavnik metodistične Cerkve, in prezbiterjanski moderator, častiti Donald Patton.

V nadaljevanju so še izjavili, da je vendarle vzpodbudno, kako umore obsoja celotna skupnost in da je med ljudmi še vedno prisotna vera v mirno prihodnost. Predstavniki cerkva naprošajo vsakogar za podporo policistom in sodelovanje s politiki, ki se skupaj trudijo za trdno in mirno skupnost, ki bo spoštovala slehernega člana.

Škofa katoliške in irske protestantske Cerkve iz Dromora pa sta skupaj obsodila ponedeljkov umor policista v Craigavonu. Škof John McAreavey in častiti Harold Miller sta dejanje označila kot ‘moralni bankrot’. Po njunem mnenju storilci obeh zločinov nimajo ničesar ponuditi irski skupnosti, saj je njihov bog ‘bog uničenja’. Prizadevajo si porušiti težko pridobljeni mir, uničiti proces normalizacije v večverski skupnosti in zatreti željo po zaključku tridesetletnih bojev.

Po besedah škofov irska skupnost storilcem ne bo dopustila, da bi bili v svojih prizadevanjih uspešni. Sleherni segment družbe mora to sporočiti jasno in nedvoumno. Poti nazaj ni, prizadevanja za spoštovanje, zaupanje in sodelovanje v dobro vseh se morajo nadaljevati.

Odgovornost za umore sta prevzeli dve frakciji Irske republikanske armade.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh