Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski nadškof izrekel opravičilo ob novi krizi glede spolnih zlorab

Objava: 19. 07. 2011 / 07:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski nadškof izrekel opravičilo ob novi krizi glede spolnih zlorab

Po mnenju opazovalcev je vedno manj verjetnosti, da bi Benedikt XVI. v prihodnjem poletju obiskal Irsko.

Upravitelj južnoirske škofije Cloyne, nadškof Dermot Clifford, se je irskim vernikom in vsem žrtvam spolnih zlorab ponovno opravičil zaradi dolgotrajnega trpljenja, ki so ga prestajali v letih molka s strani irske Cerkve. V pastirskem pismu, ki so ga minulo nedeljo prebrali pri vseh bogoslužjih na Irskem, je nadškof Clifford iz nadškofije Cashel in Emly izrazil svoje obžalovanje zaradi dolgoletne odpovedi cerkvenega vodstva, da bi očitke glede spolnih zlorab predstavilo pristojnim oblastem.

Nadškof Clifford, začasni upravitelj škofije Cloyne, je prepričan, da ljudje ob vsebini preiskovalnih poročil doživljajo različne obutke, med njimi šok, jezo, razočaranje in žalost. Spolna zloraba otrok, še posebej varovancev v ustanovah, je vedno 'tako kriminalno kot tudi grešno dejanje'. Nadškof Clifford je zagotovil, da bo odslej poskrbljeno za ustrezne ukrepe, s katerimi bo zagotovljena zaščita vsakega posameznika.

Preiskovalna komisija je v preteklem tednu izrekla resne očitke proti Vatikanu in tedanjemu škofu, danes štiriinsedemdesetletnemu Johnu Mageeju, V svojem zaključnem poročilu komisija Mageeju očita, da ni upošteval smernic za zaščito otrok, ki jih je leta 1996 sprejela Irska škofovska konferenca. Dolgotrajni odziv Vatikana na očitke je storilcem dajal občutek varnosti in zaščite. V poročilu so raziskali obtožbe proti devetnajstim duhovnikom med leti 1996 in 2009, med njimi tudi obtožbo proti škofu samemu. Magee je s svojega položaja odstopil marca 2010.

Objava omenjenega poročila je vodstvo katoliške Cerkve ponovno postavila pod pritisk politike in medijev. Irski katoliški primas, kardinal Sean Brady, je spregovoril o 'ponovnem črnem dnevu' v krizi spolnih zlorab. Irski zunanji minister Eamon Gilmore je vatikanskega veleposlanika nadškofa Giuseppeja Leanzo povabil na razgovor na sedež svojega ministrstva. Papeževemu diplomatu je predal poročilo in ga prosil za uradno stališče. Ob zaključku je spregovoril o 'absolutno nesprejemljivem' ravnanju Vatikana glede spolnih napadov na otroke.

Nadškof Leanza se je na tiskovni konferenci po srečanju irski javnosti opravičil. Predsednik irske vlade Enda Kenny pa je zaenkrat pustil odprto vprašanje, ali bo Irska še naprej imela svoje veleposlaništvo pri Svetem sedežu. Pravosodni minister Alan Shatter je zahteval celo umik spovedne molčečnosti.

Po mnenju opazovalcev je vedno manj verjetnosti, da bi Benedikt XVI. v prihodnjem poletju obiskal Irsko in se na lastne oči prepričal o prenovi tamkajšnje Cerkve.

Na fotografiji: nadškof Dermot Clifford

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh