Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski nuncij pomaga pri odgovorih na poročilo o spolnih zlorabah

Objava: 26. 07. 2011 / 09:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski nuncij pomaga pri odgovorih na poročilo o spolnih zlorabah

Po besedah vatikanskega predstavnika Benedettinija naj bi posvetovanje z nadškofom Leanzo razumeli kot izkaz volje za resno in tvorno sodelovanje.

Apostolski nuncij na Irskem, nadškof Giuseppe Leanza, ki je bil po poročanju avstrijske katoliške agencije Kathpress pozvan na posvet v Vatikan, naj bi Svetemu sedežu pomagal pri oblikovanju uradnega odgovora na poročilo preiskovalne komisije v južnoirski škofiji Cloyne. Posvetovanje z apostolskim nuncijem naj bi vatikanskemu državnemu tajništvu in ostalim sodelujočim dikasterijem pomagalo pri pripravi odgovora irski vladi, kot je včeraj pojasnil vatikanski predstavnik Ciro Benedettini.

Ukrep, ki se ga Sveti sedež redko poslužuje, po besedah Benedittinija kaže na resnost položaja, pa tudi na presenečenje in skrb Vatikana o ‘nekaterih pretiranih odzivih’. V Vatikanu si želijo ‘objektivno in odločno’ soočiti se z nastalim položajem, posvetovanje z nadškofom Leanzo pa naj bi razumeli kot izkaz volje za resno in tvorno sodelovanje.

Po objavi poročila v škofiji Cloyne 13. julija letos je irski predsednik vlade Enda Kenny nenavadno ostro napadel Vatikan. Sveti sedež naj bi po njegovem namerno oviral poročila o obtoženih duhovnikih, kar se je dogajalo še pred nekaj leti. Kenny je pod vprašaj postavil odnose med Cerkvijo in državo na Irskem. Tudi s strani drugih politikov tako iz vlade kot iz opozicije, pa tudi s strani duhovnikov in uglednih teologov, je v zadnjih dneh naraščal pritisk na cerkveno vodstvo.

Irska vlada je Sveti sedež pozvala, naj izrazi svoje stališče do omenjenega poročila. Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je minuli teden večkrat napovedal odgovor Vatikana ‘v primernem času in obliki’, obenem pa je izrazil željo, da bi se ‘o tako dramatičnih temah v prihodnje razpravljalo s potrebno objektivnostjo’.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh