Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski praznik sv. Patrika zaznamovan z mednarodnim evharističnim kongresom

Objava: 08. 03. 2012 / 07:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski praznik sv. Patrika zaznamovan z mednarodnim evharističnim kongresom

17. marca naj bi se v vseh cerkvah na otoku istočasno za dve minuti oglasili zvonovi.

Irska bo 17. marca obhajala praznik svojega zavetnika, sv. Patrika. Kot poroča Radio Vatikan, bo letošnje praznovanje zaznamovano s pričakovanjem 50. mednarodnega evharističnega kongresa, ki bo v Dublinu potekal med 10. in 17. junijem letos. Prireditelji kongresa so dali pobudo, ki nosi naslov 'Zvoni za prenovo', in 17. marca naj bi se v vseh cerkvah na otoku istočasno za dve minuti oglasili zvonovi, točno ob dvanajstih in še enkrat ob šestih popoldan. Gre za simbolično dejanje, katerega namen je povabiti vernike, naj se pripravijo na junijsko srečanje, pobuda pa želi biti predvsem povabilo k trenutku premisleka, kako bi se v pripravah na kongres lahko prenovili na osebni ravni in tudi kot člani Cerkve.

Veliki cerkveni dogodek bo potekal pod geslom 'Evharistija: Občestvo s Kristusom in med nami'. Za Cerkev na Irskem bo imel poseben pomen. Kot so večkrat v zadnjih mesecih opozorili irski škofje, bo kongres pomembna postaja v procesu kesanja in prenove, ki ga je krajevni Cerkvi po težki krizi zaradi spolnih zlorab priporočil sveti oče. Program kongresa med drugim zato vsak dan predvideva poglobitev v eno izmed posebnih tem, kot so krst, zakon, družina, duhovniško in laično poslanstvo, pravičnost in sprava, revščina ter odrinjenost na rob.

Tokratna pobuda za praznik sv. Patrika pa je povezana z enim izmed simbolov, ki so bili izbrani za bližajoči se mednarodni evharistični kongres, namreč z zvonovi. Že od 17. marca lansko leto dalje po šestindvajsetih irskih škofijah roma zvon, ki so ga v ta namen podarile dominikanske redovnice. V tem času se je z njim srečalo že več kot milijon vernikov.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh