Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski škofje neenotni glede ravnanja z zagovorniki splava

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 22. 05. 2013 / 19:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski škofje neenotni glede ravnanja z zagovorniki splava

Različna mnenja o tem, ali naj bi politična podpora splavu pomenila izobčenje za poslanca.

Irski škofje niso enotni glede ravnanja s katoliškimi poslanci, ki podpirajo načrtovano reformo zakonodaje o splavu. Nadškof v Dublinu, Diarmuid Martin, je v razpravi izrazil zahtevo po zmernosti, kot so poročanje irskega dnevnika 'The Irish Independent' povzeli pri nemški katoliški agenciji KNA. Prejemanje obhajila med bogoslužjem ne bi smelo postati tema nesporazuma in jedro razprave, je poudaril dublinski nadškof.

S tem se je odzval na izjave nadškofa pomočnika iz nadškofije Armagh, Eamona Martina, ki je v pogovoru za časnik 'The Sunday Times' izpostavil nezdružljivost katoliške vere z zakonodajo o splavu. »Ne moremo se označevati za vernika in obenem podpirati umetno prekinitev nosečnosti«, je dejal Eamon Martin, ki bo prihodnje leto prevzel položaj irskega primasa Seana Bradyja. Zdravniki in politiki, ki omogočajo splav, 's tem izobčijo sami sebe' in ne morejo več prejemati obhajila, je prepričan Eamon Martin.

Dublinski nadškof Diarmuid Martin pa ob tem poudarja, da je izobčenje 'zelo specifičen ukrep' kanonskega prava in ga njegovi kolegi 'razumejo malce preveč široko'. S svojimi izjavami se škofje ponovno vključujejo v razpravo o splavu, ki se na Irskem odvija že več mesecev. Med drugim so minuli ponedeljek v irskem parlamentu nadaljevali z zaslišanjem glede zakosnkega osnutka vlade pred parlamentarnim odborom za zdravje.

V ozadju reforme zakonodaje o splavu je smrt 31-letne Indijke, ki je lanskega oktobra umrla v eni izmed irskih bolnišnic. Zdravniki ji niso bili pripravljeni opraviti splava v 18. tednu nosečnosti, dokler je bilo še zaznati srčni utrip zarodka. Po smrti svojega nerojenega otroka je Indijka štiri dni kasneje umrla zaradi zastrupitve krvi.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh