Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski starši bodo odločali o lastništvu šol

Objava: 21. 09. 2012 / 06:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski starši bodo odločali o lastništvu šol

Katoliška Cerkev ima še vedno v lasti 92% vseh irskih osnovnih šol.

Irsko ministrstvo za izobraževanje je napovedalo referendum o šolah v cerkveni lasti. Po navedbah časnika ‘The Irish Independent’ naj bi starši v petih irskih mestih, med drugim tudi v Dublinu, v prihodnjih tednih odločali o tem, ali naj šola v njihovem okolišu preide v drugo lastništvo. Ukrep, ki označujejo za ‘zgodovinskega’, naj bi zmanjšal vpliv katoliške Cerkve v osnovnošolskem izobraževanju, je zapisano v poročilu.

Katoliška Cerkev ima še vedno v lasti 92% vseh irskih osnovnih šol. Tamkajšnja škofovska konferenca je staršem priznala pravico do možnosti večje izbire. Po prvih rezultatih referenduma v petih mestih naj bi novembra sledila poizvedovanja v nadaljnjih 39 okrajih.

Skupno 44 okrajev je po navedbah v medijih določilo ministrstvo za izobraževanje, saj imajo starši tam ob šestih ali več katoliških šolah na izbiro le eno nekatoliško ustanovo. Starši, ki živijo na teh območjih in imajo otroka predšolske ali osnovnošolske starosti, bodo upravičeni do glasovanja. Po dokončnih rezultatih referenduma naj bi prve šole zamenjale lastnika junija prihodnje leto.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh