Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski veleposlanik v Vatikanu bo imel sedež v Dublinu

Objava: 23. 11. 2011 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski veleposlanik v Vatikanu bo imel sedež v Dublinu

Zaprtje lastnega predstavništva v Rimu bo državi prihranilo 1,2 milijona evrov letno, odnosi med Dublinom in Svetim sedežem pa ostajajo napeti.

Vlada v Dublinu je uresničila svoje načrte glede zaprtja irskega veleposlaništva pri Svetem sedežu. Kot je po poizvedbi opozicijskega poslanca Eamona O'Cuiva pojasnil zunanji minister Eamon Gilmore, bo Irska še naprej gojila diplomatske odnose z Vatikanom, za kar bo skrbel posebej za to nalogo imenovani diplomat v irski prestolnici. O'Cuiv je zaprtje irskega diplomatskega predstavništva v Vatikanu kritično označil kot žalitev katoliške Cerkve.

Zunanji minister Gilmore je dejal, da je odločitev 'obzirno in osebno' sporočil irskemu primasu Seanu Bradyju in dublinskemu nadškofu Diarmuidu Martinu. Zaprtje lastnega predstavništva v Rimu bo državi prihranilo 1,2 milijona evrov letno. Ko si bo država gospodarsko opomogla, bi lahko ponovno razmislili o morebitnem odprtju veleposlaništva pri Svetem sedežu, je pojasnil Gilmore.

Napetosti v odnosih med Vatikanom in Dublinom so narasle julija letos, potem ko je bilo objavljeno državno poročilo o spolnih zlorabah v irski škofiji Cloyne. Vatikan je takrat svojega veleposlanika na Irskem poklical v Rim.

Uradno so nuncija Giuseppeja Leanzo v Rim poklicali z razlogom, da bi sodeloval pri pripravi odgovora na omenjeno poročilo. 15. septembra je papež Leanzo imenoval za veleposlanika v Pragi. Položaj nuncija v Dublinu zaenkrat še ni zaseden.

Poročilo škofije Cloyne vsebuje obtožbe proti devetnajstim duhovnikom, ki naj bi bili med leti 1996 in 2009 obtoženi spolnih zlorab mladoletnih oseb. Pisci poročila Vatikanu očitajo, da je oviral pojasnila omenjenih obtožb. Odnosi med Vatikanom in Dublinom so se dodatno zaostrili po spornem govoru predsednika vlade Ende Kennyja v irskem parlamentu 20. julija letos. Kenny je Vatikanu očital, da je še leta 2008 namerno opuščal kazenske pregone spolnih zlorab na Irskem, pri čemer se je oprl na pismo apostolskega nuncija na Irskem, nadškofa Luciana Storera, irskim škofom 31. januarja 1997. To pismo je piscem poročila škofije Cloyne služilo kot odločilni dokaz za očitke proti Vatikanu, v njem pa je nuncij Storero škofom podal stališče vatikanske Kongregacije za duhovnike do strogih smernic irskih škofov pri obravnavanju primerov spolnih zlorab.

Vatikan je v svojem odgovoru pojasnil, da pri omenjenih smernicah iz leta 1996 ni šlo za uradni dokument Irske škofovske konference, pač pa le za študijo predlogov, za katero irski škofje nikoli niso zaprosili soglasja Rima.

Na fotografiji: katedrala sv. Patrika v Dublinu (Wikipedia)

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/8B4CC643675376FCC12579410033A8FA?OpenDocument

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh