Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iščete novo delovno mesto? V Vatikanu zaposlujejo!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 10. 2023 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2023 / 10:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iščete novo delovno mesto? V Vatikanu zaposlujejo!
Laiki se bodo odslej lahko neposredno prijavili na prosta delovna mesta v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Iščete novo delovno mesto? V Vatikanu zaposlujejo!

Vatikansko Tajništvo za ekonomijo je odprlo novo spletno stran, prek katere sprejema prošnje za zaposlovanje laikov, ki se želijo prijaviti na razpisana prosta delovna mesta pri Svetem sedežu.

»Lavora con noi«, »Delaj z nami«, je zelo zgovoren naslov. Doslej so bili laiki, ki so se zaposlovali na različnih ravneh Svetega sedeža, izbrani na podlagi razpoložljivih življenjepisov (curriculum vitae), odslej pa se bodo lahko neposredno prijavili na prosta ali kmalu prosta delovna mesta.

To je osrednja novost nove spletne strani Tajništva za ekonomijo, ki ga vodi prefekt Maximino Caballero Ledo, in je bila po navedbah vatikanskih medijev objavljena v začetku tedna.

Kako je torej mogoče dobiti zaposlitev pri Svetem sedežu? Katera delovna mesta so na voljo?

Vatikansko osebje in reforma

Prefekt Tajništva za ekonomijo pojasnjuje: »Osrednja tema gospodarske reforme zadeva osebje, kar je kot vedno ena najzahtevnejših reform za izvedbo. Za izvajanje reforme in opravljanje poslanstva Svetega sedeža namreč potrebujemo ljudi z ustrezno usposobljenostjo, motivacijo in predvsem etičnim čutom.«

Kako je torej mogoče dobiti zaposlitev pri Svetem sedežu? Katera delovna mesta so na voljo?

Na ta vprašanja, pravi Luis Herrera, direktor kadrovske službe Svetega sedeža, »bo odslej mogoče odgovoriti javno, in sicer prek razdelka 'Delaj z nami' na temu namenjeni spletni strani. Tu bodo objavljene vse informacije o prostih delovnih mestih in zahtevanih kvalifikacijah kandidatov. Vsak, ki ga to zanima, bo lahko svojo prijavo oddal prek spletne strani.«

Nova spletna stran bo olajšala komunikacijo med ponudbo in povpraševanjem.

Poenostavljen postopek prijave

Na ta način bo, kot poudarjajo na Tajništvu za ekonomijo, mogoče doseči vse, predvsem zainteresirane, ki se bodo lahko takoj seznanili z razpoložljivimi delovnimi mesti, kar bo spodbudilo izbiro osebja, ki se resnično zanima za določeno delovno mesto.

»Pogosto se zgodi,« je pojasnil Luis Herrera, »da dikasteriji in drugi uradi potrebujejo osebe z določeno specializacijo, kot so jezikovna ali tehnična znanja, ki jih ni lahko najti. Nova spletna stran bo olajšala komunikacijo med ponudbo in povpraševanjem.«

Še vedno bo mogoče prek spletne strani zgolj oddati življenjepis, ne da bi ga povezali z določenim delovnim mestom, in čakati, da se primerno delovno mesto sprosti. »Delaj z nami« je razdelek, namenjen laičnemu osebju, ki se zanima za delo pri Svetem sedežu, namenjen pa je kandidatom zunaj Vatikana.

Notranja mobilnost

Obenem si Tajništvo za ekonomijo prizadeva tudi za spodbujanje notranje mobilnosti, zato bo o prostih delovnih mestih obveščalo tudi prek portala za zaposlene: tako bo mogoče preveriti, ali so med zaposlenimi pri Svetem sedežu že osebe, ki jih to zanima.

Na novi spletni strani Tajništva za ekonomijo so poleg informacij o nalogah in postopkih odločanja dikasterija pregledno predstavljena tudi pravila, ki urejajo nadzor in spremljanje gospodarskih, finančnih in upravnih zadevah.

Nalaganje
Nazaj na vrh