Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: zaposleni odslej v pristojnosti Tajništva za ekonomijo

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 02. 06. 2022 / 16:59
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2022 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: zaposleni odslej v pristojnosti Tajništva za ekonomijo
Pogled na Trg sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Vatikan: zaposleni odslej v pristojnosti Tajništva za ekonomijo

Na binkošti, 5. junija, stopi v veljavo nova apostolska konstitucija Praedicate Evangelium, s tem pa se bo upravljanje s človeškimi viri Svetega sedeža z Državnega tajništva preneslo na Tajništvo za ekonomijo in v ta namen bodo v Vatikanu ustanovili novo Upravo za človeške vire.

Prefekt Tajništva za ekonomijo Antonio Guerrero Alves se je na prefekte vseh dikasterijev obrnil s pismom ter jih seznanil s spremembami in novostmi, ki bodo v pristojnosti Uprave za človeške vire, poroča Radio Vatikan.

Glavni cilj je zagotoviti, da bo vsaka ustanova imela potrebno strokovnost v ekonomsko trajnostnem in pravičnem sistemu.

Prefekt Guerrero Alves dikasterije prosi za nasvete in predloge, kako izboljšati kakovost zaposlitve za vse, predvsem v zvezi z načrtovanjem zaposlovanja in izbiro zaposlenih. Ob tem je glavni cilj zagotoviti, da bo vsaka ustanova imela potrebno strokovnost v ekonomsko trajnostnem in pravičnem sistemu. Treba bo ovrednotiti strokovnost in spodbujati mobilnost, prav tako pa tudi pridobiti pristojnosti od zunaj in zaposliti sodelavce, ki se zavedajo, kaj pomeni delati za Sveti sedež.

Nova Uprava bo delovala tudi na področju razvoja človeškega kapitala, da bi različnim organom Svetega sedeža pomagala udejanjati razvojne in karierne poti s programi usposabljanja ter spodbujala notranjo mobilnost in strokovno izpopolnjevanje. Predviden je tudi sistem objektivnega ocenjevanja dela vsake osebe. Tajništvo za ekonomijo si prizadeva za poenostavitev postopkov preverjanja pravilnega izvajanja pravil in predpisov.

Za dosego zastavljenih ciljev bodo potrebni čas, postopnost in sodelovanje vseh vpletenih.

Prefekt Guerrero Alves v pismu pojasni izplačevanje plač in stimulacijo plač, kar je za Sveti sedež novo področje. Da bi povečali motivacijo zaposlenih, bodo ocenili možnost, da bi poleg fiksne plače uvedli tudi sistem nagrajevanja tistih, ki si to zaslužijo na podlagi sistema ocenjevanja.

Pomembna pa je tudi skrb za delovno okolje. Nova Uprava se bo zavzemala za spodbujanje občestva in sodelovanja v poslanstvu Svetega sedeža in Cerkve: ta cilj naj bi se dosegalo z notranjo komunikacijo, srečanji in zunajslužbenimi dejavnostmi skupnega služenja in duhovnosti. Guerrero še pojasnjuje, da bodo za dosego teh ciljev potrebni čas, postopnost in sodelovanje vseh vpletenih.

Kupi v trgovini

Tviti papeža Frančiška
Papeži
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh