Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Iščite Boga v vsakem dogodku’

Objava: 25. 07. 2012 / 09:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Iščite Boga v vsakem dogodku’

V svojem sporočilu posvetnim ustanovam je papež zapisal, da merilo globoke duhovnosti niso številne dejavnosti, ampak iskanje Boga.

Minuli ponedeljek se je v Assisiju pričel kongres Svetovne konference posvetnih ustanov z naslovom ‘Poslušati Boga v brazdah zgodovine: sekularnost govori posvečenosti’. Kot poroča Radio Vatikan, se kongres zaključuje danes, sledilo pa mu bo plenarno zasedanje konference, ki povezuje posvetne ustanove po vsem svetu. Udeležencem kongresa je po državnem tajniku kardinalu Tarcisiu Bertoneju poslal sporočilo tudi papež Benedikt XVI. in izpostavil tri področja, ki so pomembna za življenje posvečenih laikov.

Na prvem mestu je popolna podaritev svojega življenja, kar je odgovor na osebno in živo srečanje z Božjo ljubeznijo. Izročitev življenja Bogu po papeževih besedah zahteva posebno čuječnost, da bi bili življenjski načini laikov izraz bogastva, lepote in radikalnosti evangeljskih svétov.

Na drugem mestu je duhovno življenje, trdna in nenadomestljiva oporna točka, ki ohranja željo po edinosti v Kristusu, v kar je usmerjeno življenje vsakega kristjana, še toliko bolj tistega, ki na klic odgovori s popolno podaritvijo sebe. Benedikt XVI. je prepričan, da merilo za globino duhovnosti laikov niso številne dejavnosti, ampak iskanje Boga v središču vsakega dogodka in prinašanje vsega h Kristusu. Sveti oče poudarja tudi pomen molitve in poslušanja Božje besede, evharističnega obhajanja in kontemplacije. V kontemplaciji je namreč ukoreninjena zavzetost za življenje globokih vprašanj skupaj z vsakim človekom, da bi se tako gradilo upanje in zaupanje, je zapisal Benedikt XVI.

Na tretjem mestu papež spregovori o formaciji, ki ne sme manjkati v nobenem starostnem obdobju. Gre namreč za to, da se lastno življenje živi v polnosti, s tem da se poučuje v modrosti, ki se vedno zaveda človeške ustvarjenosti in veličine Stvarnika. Papež laike spodbuja, naj iščejo takšne vsebine in načine formacije, s pomočjo katerih bodo postali laiki in duhovniki, odprti za zapletena vprašanja, s katerimi se današnji svet sooča, da bodo ostali odprti za potrebe, ki izhajajo iz odnosov z brati in sestrami v sodobnem svetu, ter da si bodo prizadevali razločevati zgodovino v luči Besede življenja.

Sveti oče člane posvetnih ustanov vabi, naj so skupaj z ostalimi iskalci resnice vedno pripravljeni graditi poti skupnega dobrega, brez v naprej izdelanih rešitev in brez strahu pred vprašanji, ki ostajajo vprašanja. Spodbuja jih k ustvarjalnosti, da bo Sveti Duh gradil nove stvari, ter k ohranjanju pogleda, zazrtega v prihodnost, in trdne korenine v Gospodu Kristusu, da bodo tudi našemu času znali povedati o izkušnji ljubezni, ki leži v temelju vsakega človeškega življenja. Papež laikom polaga na srce, naj živijo radostno in polno življenje, ki zna sprejemati in odpuščati, kajti postavljeno je na Jezusa Kristusa, dokončno Besedo Božje ljubezni do človeka.

V sporočilu je med drugim še zapisano, da je s pomočjo Svetega Duha znotraj človeštva mogoče prepoznavati nevsiljiva in včasih tudi skrita znamenja Božje navzočnosti. Samo v moči Svetega Duha bodo posvečene osebe posvetnih ustanov na vijugastih poteh lahko prepoznavale pravo smer, ki vodi v polnost življenja.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh