Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iskrena izpoved ozdravljenega alkoholika Jožeta Marolta

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 11. 03. 2022 / 05:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2022 / 06:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iskrena izpoved ozdravljenega alkoholika Jožeta Marolta
Jože svojo izkušnjo brez sramu deli med druge. Ni ga sram povedati svoje zgodbe, ki ga je danes pripeljala do tega, za kar je vredno živeti. FOTO: osebni arhiv

Iskrena izpoved ozdravljenega alkoholika Jožeta Marolta

V postnem času se pridružujemo akciji 40 dni brez alkohola, ko posebno pozornost namenjamo prav tistim, ki so bili v preteklosti podvrženi prekomernemu pitju alkohola, in tistim, ki se še danes prepogosto srečujejo z njim.

Beseda bo tekla o Jožetu Maroltu, ki prihaja iz Horjula. Jože je zdravljen alkoholik, ki danes svojo življenjsko energijo usmerja v šport. Po duši je bil že od nekdaj velik športnik. Zadnjih nekaj let je tekač, maratonec.

Po duši je bil že od nekdaj velik športnik. Zadnjih nekaj let je tekač, maratonec. FOTO: osebni arhiv

Alkohol ni bolezen posameznika, temveč družine

Alkoholizem je dolgotrajen in uničujoč proces, ki ga otrok najprej vidi doma. Tako je bilo tudi pri Jožetu.

»Alkoholizem je bolezen, večkrat in prepogosto dedna. V družini je pil tudi moj oče,« opisuje Jože.

Pri Jožetu se je alkohol začel stopnjevati v času gradnje njegove hiše. »Ko smo delo končali, smo to tudi morali 'zaliti',« pojasnjuje Jože.

»Alkoholizem je bolezen, večkrat in prepogosto dedna. V družini je pil tudi moj oče,« opisuje Jože. FOTO: osebni arhiv

Trajalo je dolgo, okrog 20 let. S prijatelji so največkrat pili ob slavjih, ki so bila pogosta in ob vsakem vikendu. Z leti se je nenehno popivanje samo še stopnjevalo in se premestilo tudi čez teden.

»Nisem bil gostilniški pivec, ampak večinoma doma in ob družbi. Ko sem začel s prvim kozarcem, sem nadaljeval v nedogled in se nisem mogel ustaviti pri drugem ali tretjem,« iskreno priča Jože.

Alkohol nanj ni dobro vplival, rušil mu je ugled in ga čisto spremenil. Posledično se je vedel prepirljivo in arogantno.

Jože je, na pobudo svoje partnerke, pomoč poiskal pri društvu Žarek upanja. FOTO: osebni arhiv

Pomoč je našel pri društvu Žarek upanja

Jože je, na pobudo svoje partnerke, pomoč poiskal pri društvu Žarek upanja. Bolniškega zdravljenja ni potreboval. Pred dobrimi osmimi leti je popolnoma prenehal s pitjem alkohola in se začel zavedati, da tega sploh ne potrebuje, da bi bil srečen.

»Za mlade me skrbi, kadar jih opazim opite, ker vem, kako se alkohol z leti stopnjuje,« pravi Jože.

Jože svojo izkušnjo brez sramu deli med druge. Ni ga sram povedati svoje zgodbe, ki ga je danes pripeljala do tega, za kar je vredno živeti.

 »Mladim svetujem, da svoje življenje posvetijo druženju brez alkohola, kdor pa bo imel težave z njim, naj se čimprej obrne na pomoč, da stvari ne gredo predaleč. Alkoholikom svetujem, naj se ne sramujejo čim prej poiskati pomoči.« FOTO: osebni arhiv

»Nikoli se nisem sramoval dobrih dejanj, kvečimo obratno. Na to, da ne pijem, sem ponosen in hvaležen vsem, ki so mi pri tem pomagali in mi stali ob strani. Vem, da mi je Bog dal pot, po kateri zdaj hodim in je ne smem zapustiti,« pojasnjuje Jože.

Prišel je do spoznanja, da je bila to nujna sprememba v njegovem življenju, ki ga je pripeljala na bolje. Življenje se mu je bistveno spremenilo. Pravi, da je neprimerljivo s prejšnjim obdobjem, ko je alkohol še užival in imel zaradi tega ogromno težav.

»Za mlade me skrbi, kadar jih opazim opite, ker vem, kako se alkohol z leti stopnjuje,« pravi Jože. FOTO: osebni arhiv

Jože svetuje 

»Mladim svetujem, da svoje življenje posvetijo druženju brez alkohola, kdor pa bo imel težave z njim, naj se čimprej obrne na pomoč, da stvari ne gredo predaleč. Alkoholikom svetujem, naj se ne sramujejo čim prej poiskati pomoči,« zaključi Jože Marolt.

Kupi v trgovini

Postni čas
Postni izleti
Turistika
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh