Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iskreno o spolu in zaimkih

Za vas piše:
Matevž Mehle
Objava: 25. 06. 2022 / 15:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.06.2022 / 08:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iskreno o spolu in zaimkih
Najst
Vse, kar imamo, je podarjeno od Boga, še posebej naše telo in duša. FOTO: Pexels

Iskreno o spolu in zaimkih

Tokrat se bomo posvetili temi, ki je v družbi precej kontroverzna. Nikoli mi ni lahko pisati ali govoriti o njej. Predvsem zato, ker so za njo resnični ljudje, ki se spopadajo z resničnimi notranjimi problemi. Mislijo lahko, da ne govorim iz skrbi in ljubezni, temveč iz nestrpnosti, mogoče celo sovraštva.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Po drugi strani je sama tema postala ena izmed glavnih tem »woke« kulture in se zato zlorablja za družbeni boj. Vsak posameznik, ki se ne strinja s »pravim« stališčem, mora biti izločen (cancelled) iz družbe oz. ga ta prisili, da ravna v nasprotju s svojimi načeli.

Če ste v šoli kdaj jasno izrazili, kaj mislite, da je prav glede perečih družbenih tem, potem veste, kako to gre. Hitro ste bili označeni za nestrpnega, homofobičnega, bullyja in podobno.

Prodor teorije spola

V zadnjem času se v medijih pojavlja ogromno zgodb glede »gender« ideologije: od uporabe zaimkov do spremembe spola. Na Tik Toku ali v opisih profilov na Instagramu ljudje zahtevajo od drugih, da jih kličejo po želenih zaimkih.

V pogovornih oddajah in na naslovnicah revij se pojavljajo ljudje, ki se identificirajo kot »non-binary«, torej kot nekdo, ki ga tradicionalna delitev na moške in ženske ne more zaobjeti ali pa je njegov spol fluiden.

Odmevna zgodba se je zgodila okoli moškega plavalca Lie Thomasa, ki se identificira kot ženska in je pometel z žensko konkurenco v plavanju na državnem prvenstvu NCAA.

Avtor prispevka je duhovnik Matevž Mehle. FOTO: Tatjana Splichal

Verjetno tudi sami poznate en kup podobnih zgodb, mogoče celo v svojem okolju. Vse to nas lahko zmede. Po eni strani imamo naravno sočutje do ljudi, ki so v stiski, po drugi strani pa nam naš razum govori, da je z vsem tem, kar družba označuje kot »normalno«, nekaj narobe.

V zadnjem času se v medijih pojavlja ogromno zgodb glede »gender« ideologije. 

Kako naj bi na vse to gledali kot kristjani?

Pojdimo k zgodbi o stvarjenju v trenutke, ko Bog ustvari človeka. Kot odgovor na dogajanje v družbi lahko iz nje potegnemo tri poudarke:

1. Bog je ustvaril moža in ženo (1 Mz 1,27). Božji stvariteljski načrt, ki ga potrdi tudi Jezus (Mt 19), je, da imamo dva spola: moškega in žensko. Zakaj? Da bi se med seboj dopolnjevala in poskrbela za nadaljevanje človeškega življenja. Drugi spoli ne obstajajo.

2. Bog je v telo vdihnil svojega duha in tako dušo in telo neločljivo povezal (1 Mz 2,7). Danes želi družba razlikovati med biološkim spolom in »spolom, kakor ga čutim«. Slednji naj bi prevladal do te mere, da bi si po njem celo lahko spremenili biološki spol. Iz stvarjenja pa sledi, da sta človeško telo in duša enovita in se ne razlikujeta na način, da bi lahko bila različnega spola. Telo kaže našo identiteto, torej tudi naš spol.

3. Vse, kar imamo, je podarjeno od Boga, še posebej naše telo in duša. Že ob prvem grehu lahko vidimo, da je možno, da s tem darom ne ravnamo pravilno (1 Mz 3). Papež Benedikt XVI. piše, da »ima človek naravo, ki jo mora spoštovati in s katero ne more upravljati, kot mu je všeč«. S tem, kar smo ljudje prejeli, moramo upravljati odgovorno, v skladu z Božjim načrtom in ne po lastnih idejah.

Seveda vse to ne pomeni, da kristjani ne smemo sprejemati tistih, ki mislijo drugače. Ravno nasprotno. Dolžni smo jih ljubiti, ker smo vsi ustvarjeni in ljubljeni od Boga. Hkrati pa smo dolžni opozarjati na resnico o človeški naravi, ki nam je dana od Boga.


Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst. Spremljajte Najst tudi na Facebooku

Nalaganje
Nazaj na vrh