Zapri
Iskanje

V ZDA želi vse več najstnikov spremeniti spol

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 17. 06. 2022 / 10:04
Oznake: Mladi, Svet, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2022 / 10:09
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V ZDA želi vse več najstnikov spremeniti spol

V ZDA želi vse več najstnikov spremeniti spol
Znanstveniki del porasta teh težav pripisujejo družbenemu vplivu, še zlasti prek spleta ali z vrstnika na vrstnika. FOTO: Unsplash
V ZDA se je področje zdravstvene oskrbe za mlade, ki želijo spremeniti spol oz. se identificirajo kot transspolni, močno povečalo. Kot poroča New York Times v obsežnem članku (Battle over gender therapy), je danes v ZDA okrog 300 tisoč mladih, ki se identificirajo kot transspolni.

Med mladimi je več takih, ki se identificirajo kot transspolne osebe, kot med odraslimi. Po podatkih Williams Institute mladi med 13 in 17 letom starosti, ki predstavljajo 7,6 odstotkov populacije ZDA, predstavljajo 18 odstotkov vseh transspolnih oseb, in mladi med 18 in 24 letom starosti, ki predstavljajo 11 odstotkov populacije, predstavljajo 24,4 odstotkov transspolnih oseb. Obstaja 60 javnih klinik, ki se ukvarjajo s pacienti, ki imajo težave s spolno identiteto, poleg tega pa še množica zasebnikov.

Znanstveniki del porasta teh težav pripisujejo družbenemu vplivu, še zlasti prek spleta ali z vrstnika na vrstnika. V adolescenci se mladostnikovi možgani še razvijajo in so še posebej dovzetni za vplive iz okolice. Raziskava je ugotovila, da med mladimi, ki se obrnejo na klinike za spremembo spola, izstopajo mladi z avtizmom, depresijo, anksioznostjo in motnjami hranjenja. Zaradi raznolikosti težav jim zdravniki težje pomagajo, odpira pa se tudi vprašanje, ali ne poskušajo s spremembo spola rešiti stisk, ki se pojavljajo zaradi drugih težav z duševnim zdravjem. Kot piše avtorica članka Emily Bazelon, številni od teh mladih svojim staršem niso povedali, da se počutijo, da njihov biološki spol ne ustreza temu, kako se počutijo.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh