Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZDA želi vse več najstnikov spremeniti spol

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 17. 06. 2022 / 10:04
Oznake: Mladi, Svet, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2022 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
V ZDA želi vse več najstnikov spremeniti spol
Znanstveniki del porasta teh težav pripisujejo družbenemu vplivu, še zlasti prek spleta ali z vrstnika na vrstnika. FOTO: Unsplash

V ZDA želi vse več najstnikov spremeniti spol

V ZDA se je področje zdravstvene oskrbe za mlade, ki želijo spremeniti spol oz. se identificirajo kot transspolni, močno povečalo. Kot poroča New York Times v obsežnem članku (Battle over gender therapy), je danes v ZDA okrog 300 tisoč mladih, ki se identificirajo kot transspolni.

Med mladimi je več takih, ki se identificirajo kot transspolne osebe, kot med odraslimi. Po podatkih Williams Institute mladi med 13 in 17 letom starosti, ki predstavljajo 7,6 odstotkov populacije ZDA, predstavljajo 18 odstotkov vseh transspolnih oseb, in mladi med 18 in 24 letom starosti, ki predstavljajo 11 odstotkov populacije, predstavljajo 24,4 odstotkov transspolnih oseb. Obstaja 60 javnih klinik, ki se ukvarjajo s pacienti, ki imajo težave s spolno identiteto, poleg tega pa še množica zasebnikov.

Znanstveniki del porasta teh težav pripisujejo družbenemu vplivu, še zlasti prek spleta ali z vrstnika na vrstnika. V adolescenci se mladostnikovi možgani še razvijajo in so še posebej dovzetni za vplive iz okolice. Raziskava je ugotovila, da med mladimi, ki se obrnejo na klinike za spremembo spola, izstopajo mladi z avtizmom, depresijo, anksioznostjo in motnjami hranjenja. Zaradi raznolikosti težav jim zdravniki težje pomagajo, odpira pa se tudi vprašanje, ali ne poskušajo s spremembo spola rešiti stisk, ki se pojavljajo zaradi drugih težav z duševnim zdravjem. Kot piše avtorica članka Emily Bazelon, številni od teh mladih svojim staršem niso povedali, da se počutijo, da njihov biološki spol ne ustreza temu, kako se počutijo.

Kupi v trgovini

Spolnost - cerkvena zadrega?
Družbena vprašanja
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh