Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež LGBT skupnosti: Bog ne zanika nobenega od svojih otrok

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 05. 2022 / 15:52
Oznake: Cerkev, Odnosi, Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2022 / 15:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež LGBT skupnosti: Bog ne zanika nobenega od svojih otrok
Papež je odgovoril na vprašanja ameriškega jezuita p. Jamesa Martina. FOTO: Vatican Media

Papež LGBT skupnosti: Bog ne zanika nobenega od svojih otrok

Papež Frančišek je znova potrdil, da je Bog na voljo tudi istospolno usmerjenim, biseksualnim ali transspolnim ljudem.

»Bog je oče in ne zanika nobenega od svojih otrok,« je sveti oče po navedbah spletnega portala Vatican News zapisal v kratkem pismu svetega očeta, napisanega v španskem jeziku. Papež Frančišek v pismu odgovarja na vprašanja ameriškega jezuita Jamesa Martina.

Božji slog je bližina, sočutje in nežnost.

P. Martin, ki deluje v pastorali z ljudmi iz LGBTQ skupnosti, je papežu 5. maja letos pisno zastavil tri vprašanja, ki si jih običajno zastavljajo katoličani v LGBTQ skupnosti. Papež Frančišek je na jezuitova vprašanja odgovoril. Prepis pisma v španščini in angleščini ter fotografija dokumenta sta objavljena na spletnem portalu https://outreach.faith/, namenjenemu tematiki Katoliške cerkve in LGBT skupnosti, ki ga upravlja ameriški jezuit.

Na vprašanje, kaj je najpomembnejše, kar bi morali člani LGBT skupnosti vedeti o Bogu, papež zapiše: »Bog je oče in ne zavrača nobenega od svojih otrok.« Božji »slog« je »bližina, sočutje in nežnost«. Po papeževih besedah bodo na tej poti tudi člani LGBT skupnosti našli Boga.

Simbol LGBT skupnosti so tudi mavrične zastave. FOTO: Vatican Media

Drugo vprašanje se glasi: »Kaj naj bi po Vašem mnenju člani LGBT skupnosti vedeli o Cerkvi?« Papežev odgovor: »Želim si, da preberejo Apostolska dela. Tam bodo našli sliko žive Cerkve.«

Selektivna, čistokrvna Cerkev ni Sveta mati Cerkev, temveč prej ločina.

Nazadnje je p. Martin še vprašal: »Kaj poveste LGBT katoličanom, ki so doživeli zavrnitev s strani Cerkve?« Papež Frančišek na to: »Rad bi, da tega ne razumete kot 'zavrnitev Cerkve', temveč kot 'zavrnitev s strani ljudi v Cerkvi'. Cerkev je mati in skupaj kliče vse svoje otroke. Vzemimo na primer priliko o povabljenih na svatbo ali gostijo: 'pravični in grešniki, bogati in revni itd.' 'Selektivna, čistokrvna' Cerkev ni Sveta mati Cerkev, temveč prej ločina.«

Podobne izjave že leta 2021

Papež Frančišek se je ameriškemu redovniku že leta 2021 v lastnoročnem pismu zahvalil za njegovo služenje med istospolno usmerjenimi in drugimi člani LGBT skupnosti in je že takrat podal podobne komentarje na temo LGBT.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh