Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Islama ne zlorabljajte za nasilje in terorizem!«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 01. 2018 / 09:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2018 / 09:57
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Islama ne zlorabljajte za nasilje in terorizem!«

Rektor kairske univerze o krivicah v svetovni politiki in še čem.

Rektor Univerze Al-Azhar v Kairu, Ahmad Mohammad Al-Tayyeb, je odločno obsodil zlorabo vere za upravičevanje nasilja in terorizma. Bog od ljudi nikoli ne zahteva nasilja, je Al-Tayyeb povedal v pogovoru za nemške medije: »Če vero instrumentaliziramo za dosego drugih ciljev, političnih ali imperislističnih, močno skrenemo s prave poti.«



Vzroki za nasilje in terorizem v današnjem svetu niso »sveta verska besedila«, ampak »krivice v svetovni politiki, težnje po prevladi, poskusi zasedbe tujih ozemelj, zahteve po nadzoru nad naravnimi viri in bogastvi«, je poudaril islamski verski voditelj. Kritično je ocenil dejstvo, kako je svet danes izrazito razdeljen na revne in bogate: 10 % premožnih in vladajočih proti 90 % tistih, ki živijo z revščino, boleznijo in nevednostjo. »Najbolj žalostno pri tem pa je, da si tistih 10 % nenehno prizadeva, da bi položaj ostal natanko takšen, kakršen je, zato da bi lahko obdržali svoje privilegije – tudi na račun trpljenja drugih 90 %«, meni Al-Tayyeb.

Teološko stališče njegove visokošolske ustanove, ugledne univerze sunitskega islama, Al-Tayyeb ocenjuje kot zmerno. Univerza Al-Azhar s trenutno 400.000 študenti je v svoji več kot tisočletni zgodovini vedno ubirala »srednjo pot«. To pomeni, je pojasnil njen rektor, »da ni nikoli podpirala poti skrajnežev, pa tudi ne poti modernistov, ki so želeli 'zmehčati' verske predpise in sprejeti napačne vrednote, ki jih je prinesla sodobnost«.

Vir: Kathpress
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh