Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Islamske države ustanovile lastno komisijo za človekove pravice

Objava: 04. 07. 2011 / 11:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Islamske države ustanovile lastno komisijo za človekove pravice

Njen sedež bo v savdskem mestu Jeddah.

Organizacija za islamsko sodelovanje je ustanovila lastno komisijo za človekove pravice. Komisija, nekdaj znana kot 'Organizacija islamskih konferenc', bo sodelovala z ustanovami za človekove pravice pri Združenih narodih in se bo ukvarjala predvsem s kršitvami človekovih pravic na svojem območju, je minuli teden poročal savdski časnik 'Arab News' v svoji spletni izdaji. Generalni tajnik Ekmeleddin Ihsanoglu je ustanovitev komisije oznanil na konferenci zunanjih ministrov Organizacije za islamsko sodelovanje v kazahstanski prestolnici Astana. Sedež novo ustanovljene komisije bo v savdskem mestu Jeddah, kjer je tudi sedež krovne organizacije.

Komisijo sestavlja osemnajst priznanih pravnikov in izvedencev za človekove pravice, delovala pa naj bi 'popolnoma neodvisno', je pojasnil Ekmeleddin Ihsanoglu. Po šest članov prihaja iz držav članic krovne organizacije v Afriki, Aziji in v arabskem prostoru. Spodbujanje in zaščita človekovih pravic sta trdno zasidrana na listi Organizacije za islamsko sodelovanje, je poudaril njen generalni tajnik. Lista od držav članic zahteva, da si prizadevajo za dobro vlado, demokracijo, človekove pravice in temeljne svoboščine ter pravno državo tako na narodni kot tudi na mednarodni ravni.

Pobuda za ustanovitev omenjene komisije je premierna v islamskem svetu, so v časniku 'Arab News' navedli besede enega izmed udeležencev konference. Stokrat boljše bo, naj bi dejal, da bodo o dogodkih v svojih državah slišali njihovi prebivalci, ne pa zgolj zunanji opazovalci. Države članice Organizacije za islamsko sodelovanje sicer po potrebi izrazijo kritiko na račun druga druge, vendar se morajo še naučiti 'v red spraviti lastno hišo', s čimer se bodo izognile številnim kritikam.

Zamisel o ustanovitvi komisije se je porodila že na lanski konferenci omenjene organizacije, vendar se Savdska Arabija in Iran nista mogla zediniti, v kateri izmed držav naj bi bil sedež nove ustanove. Na koncu je bilo kot nevtralni kraj določeno mesto Jeddah v Savdski Arabiji. Savdski viri po poročanju 'Arab News' odločitve niso želeli komentirati.

Organizacijo za islamsko sodelovanje sestavlja sedeminpetdeset držav članic, v katerih je islam večinska ali pa zelo močna manjšinska religija. Kot opazovalci so pridružene še nekatere druge islamske in mednarodne organizacije ter države, med katerimi so Bosna in Hercegovina, Centralnoafriška republika, Tajska, Rusija in Turška republika Severni Ciper.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh