Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italija: letos več beguncev iz Ukrajine kot lani prek Sredozemlja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 04. 2022 / 12:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2022 / 12:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italija: letos več beguncev iz Ukrajine kot lani prek Sredozemlja
Lani je v Italijo prek Sredozemlja prišlo 67.040 migrantov; od konca februarja je iz Ukrajine v Italijo pobegnilo 91.000 oseb. FOTO: Vatican Media

Italija: letos več beguncev iz Ukrajine kot lani prek Sredozemlja

V Italijo je iz Ukrajine doslej prispelo več beguncev kot je v celotnem letu 2021 tja prek sredozemskih morskih poti prispelo migrantov z drugih koncev sveta.

Tako kažejo podatki iz letnega poročila človekoljubne organizacije Centro Astalli, ki so ga tik pred velikonočnimi prazniki predstavili v Rimu: kot so zapisali, je lani v Italijo prek Sredozemlja prišlo 67.040 migrantov; po podatkih ministrstva za notranje zadeve v Rimu je od konca februarja iz Ukrajine v Italijo pobegnilo 91.000 oseb.

Podvojilo se je tudi število mladoletnikov brez spremstva: s 4.487 v letu 2020 na 9.478 v lanskem letu.

Sprejem beguncev iz Ukrajine kaže, da ti ljudje »ne predstavljajo niti invazije niti grožnje naši varnosti,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa zapisano v poročilu. Število migrantov, ki so leta 2021 prispeli v Italijo prek morja, je skoraj dvakrat višje kot je bilo leta 2020, ko so zabeležili 34.154 novoprišlekov. Po informacijah omenjene človekoljubne organizacije se je podvojilo tudi število mladoletnikov brez spremstva: s 4.487 v letu 2020 na 9.478 v lanskem letu.

Umrli migranti v Sredozemskem morju: sramota za vest človeštva

Predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji (ComECE), kardinal Jean-Claude Hollerich, je med predstavitvijo poročila spomnil na 24.600 migrantov, ki so od leta 2014 izgubili življenje v Evropi, predvsem v Sredozemlju. »To je nesprejemljivo, sramota za vest človeštva, sramota za našo civilizacijo,« je dejal luksemburški nadškof. Prav tako nesprejemljivi so tudi »zlorabe, mučenje, posilstva in spolni napadi v Libiji«. Evropske države ne bi smele »sklepati dogovorov s kriminalci, ki zasužnjujejo ljudi«.

Od leta 2014 je v Evropi, predvsem v Sredozemlju, življenje izgubilo okoli 24.600 migrantov.

Hollerichje svoj nagovor prispeval prek spleta, ker je bil v dneh pred velikonočnimi prazniki v karanteni zaradi okužbe z novim koronavirusom. Kardinal je pozval »vse krščanske brate in sestre, državljane, ustanove EU in politične voditelje, naj se združijo in povežejo med seboj, da bi naša Evropa postala boljši kraj za vse«.

Migracije izginjajo iz medijev

Vodja Centra Astalli, Camillo Ripamonti, pa je kritično ugotovil, da vprašanje migracij izginja iz medijev, »toda zlorabe v Libiji, smrti na morju in zavrnitve na mejah brez izbirnih postopkov se ne ustavijo«.

Centro Astalli, jezuitska služba za pomoč beguncem in migrantom, deluje že 40 let.

Centro Astalli, jezuitska služba za pomoč beguncem in migrantom, obstaja že 40 let. S trenutno 54 zaposlenimi in več kot 600 prostovoljci upravlja več ustanov v Italiji. Kot je še razvidno iz letnega poročila, se je lani na njihove kontaktne točke obrnilo skupno 17.000 ljudi; 10.000 izmed njih na sedež ustanove v Rimu. Izpostave omenjene človekoljubne organizacije delujejo tudi v Trentu, Padovi, Bologni, Neaplju, Palermu in Cataniji.

Nalaganje
Nazaj na vrh