Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Premier Janša obdaril ukrajinske otroke v dobrodelnem centru »Chervona Kalyna«

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 16. 04. 2022 / 20:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.04.2022 / 23:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Premier Janša obdaril ukrajinske otroke v dobrodelnem centru »Chervona Kalyna«
Premier Janša je z begunci iz Ukrajine ustvarjal okraske za ukrajinski tradicionalni velikonočni kruh. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Premier Janša obdaril ukrajinske otroke v dobrodelnem centru »Chervona Kalyna«

Predsednik vlade Janez Janša je danes obiskal ukrajinski dobrodelni center »Chervona Kalyna« v ljubljanskem BTC, kjer od minulega torka nudijo pomoč beguncem iz Ukrajine, odraslim in otrokom pa poskušajo olajšati bivanje v Sloveniji.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Premier Janša je ukrajinske otroke obdaril z velikonočno pisanko in z njimi ustvarjal okraske za ukrajinski tradicionalni velikonočni kruh, so sporočili z vladnega tiskovnega urada.

FOTO: Kabinet predsednika vlade

V dobrodelnost je vključenih več kot 25 prostovoljcev iz Ukrajine, ki so prišli v Slovenijo v času vojne ali pa tukaj živijo že dlje časa. V omenjenem centru lahko begunci iz Ukrajine izberejo oblačila, čevlje, šolske potrebščine, igrače, dobijo osnovne informacije v zvezi z bivanjem v Sloveniji ter možnost za druženje, učenje in vključitev v delavnice.

Dobrodelni center »Chervona Kalyna« se je odprl v sodelovanju Veleposlaništva Ukrajine v Republiki Sloveniji, Slovenske karitas in družbe BTC, ki je omogočila brezplačno uporabo prostora.

FOTO: Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade je v izjavi za medije ob današnjem obisku dejal, da sta razloga zanj dva: »Prvi je v izrazu solidarnosti. V tem središču tu, so namreč tisti, ki so najbolj ranljivi, in zelo me veseli, da so v Sloveniji tako dobro sprejeti. Drugi pa je, da obhajamo veliko noč in to je praznik, ki nas spominja tako na trpljenje kot na vstajenje,« je dejal predsednik vlade in nadaljeval: »To, kar se dogaja pri njih doma, ljudje umirajo, so brez hrane, brez oskrbe, je strašno trpljenje, a tudi za njih prihaja vstajenje.«

Obhajamo veliko noč in to je praznik, ki nas spominja tako na trpljenje kot na vstajenje.

Po Janševem mnenju je za begunce dobro poskrbljeno, še posebej v tem valu, ko praktično ni nobenih dilem, da gre za begunce, ki so ženske in otroci, možje pa se borijo doma. Kot je pojasnil, je Slovenija zaenkrat manj obremenjena s tem begunskim valom, več beguncev pa je v neposredni ukrajinski soseščini, na Poljskem, Slovaškem in Madžarskem. V Slovenijo je prišlo razmeroma majhno število beguncev, glede na to, koliko Ukrajincev je moralo zapustiti svoje domove, je povedal premier, »zna pa ta številka rasti, glede na to, da se pripravlja ofenziva v Vzhodni Ukrajini, vendar je Slovenija še daleč od kapacitet, ki jih imamo pripravljene«.

FOTO: Kabinet predsednika vlade

Dodal je še, da ga izjemno veseli velika pripravljenost slovenskih družin, da sprejemajo otroke in žene, ki bežijo iz Ukrajine. Z ukrajinskim veleposlanikom se je pogovarjal tudi o tem, je pojasnil, kako omogočiti ukrajinskim zdravnikom in zdravnicam, ki so prispeli v Slovenijo, da bi se vključili v zdravstveno oskrbo tako ukrajinskih beguncev kot Slovenk in Slovencev.

Nalaganje
Nazaj na vrh