Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprt ukrajinski dobrodelni center »Chervona Kalyna« [FOTO]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 13. 04. 2022 / 08:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2022 / 08:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odprt ukrajinski dobrodelni center »Chervona Kalyna« [FOTO]
Skladišče na Letališki ima vrata odprta vsak delovni dan od 9.30 do 18. ure. FOTO: Katja Zver

Odprt ukrajinski dobrodelni center »Chervona Kalyna« [FOTO]

V Ljubljani so včeraj odprli dobrodelni center za ukrajinske begunce, pri čemer so sodelovali Veleposlaništvo Ukrajine v RS, Slovenska karitas in družba BTC, ki je omogočila brezplačno uporabo prostora, saj se center nahaja v spodnji etaži Emporiuma v ljubljanskem BTC Cityju.

Na predstavitvi so sodelovali vodja dobrodelnega centra Natalija Markevič, Peter Tomažič iz Slovenske karitas in Miha Mermal iz družbe BTC. FOTO: Katja Zver

Poimenovali so ga »Chervona Kalyna«, kar v ukrajinščini pomeni rdeči viburnum (brogovita), prepoznavno jagodičevje v Ukrajini, ki ima za begunce simbolni pomen povezanosti z domovino.

FOTO: Katja Zver

Dobrodelni center so odprli z namenom, da tako odraslim kot otrokom olajša bivanje v Sloveniji. V dobrodelnost je vključenih več kot 25 prostovoljcev iz Ukrajine, ki so prišli v Slovenijo v času vojne ali pa tukaj živijo že dlje časa.

Chervona Kalyna v ukrajinščini pomeni rdeči viburnum (brogovita), prepoznavno jagodičevje v Ukrajini, ki ima za begunce simbolni pomen povezanosti z domovino. FOTO: Katja Zver

V centru pozivajo vse, ki lahko pomagajo 

Center Chervona Kalyna poziva k darovanju šolskih potrebščin – zvezkov, copatov, peresnic, torbic, barvic, svinčnikov – z namenom, da bi ukrajinskim otrokom olajšali vstop v šolo in socializacijo v novem okolju. Plišastih igrač in oblačil so zbrali že veliko. Svoje darove lahko prinesete v skladišče na Letališki 32 vsak delovni dan od 9.30 do 18. ure.

FOTO: Katja Zver

V centru so organizirane tudi druge socialne dejavnosti, kot sta denimo družabništvo in učenje slovenskega jezika, ki so namenjene otrokom in odraslim. Vsi zainteresirani pa lahko v centu pridobijo osnovne informacije v zvezi z bivanjem v Sloveniji. V primeru, da potrebujejo hrano, pa se lahko obrnejo na Slovensko karitas.

FOTO: Katja Zver

»Mislim, da smo se Slovenci lepo odzvali in sprejeli begunce z Ukrajine. Prav tako širokosrčno pomagamo vsem, ki ostajajo v Ukrajini. Vztrajamo v duhu optimizma, ko gre za Karitas in kristjane. Smo ljudje upanja in ljudje dobrega srca, « opisuje Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske Karitas.

FOTO: Katja Zver

FOTO: Katja Zver

FOTO: Katja Zver

FOTO: Katja Zver

FOTO: Katja Zver

Kupi v trgovini

Svete Višarje
Zgodovina
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh