Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Italija mora ohraniti svojo krščansko dediščino«

Objava: 15. 11. 2012 / 08:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Italija mora ohraniti svojo krščansko dediščino«

Sporočilo Benedikta XVI. ob deseti obletnici papeža Janeza Pavla II. v italijanskem parlamentu.

Vatikan je italijanske politike pozval k ozaveščenju za skupno dobro. Krščanska dediščina dežele tudi v najtežjih trenutkih ponuja sredstva za 'prenovo zavesti in sporazumno usmerjenost v splošni blagor', je zapisano v sporočilu italijanskemu parlamentu, podpisal ga je vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, ki so ga včeraj objavili v Vatikanu. To velja predvsem za poslance, sta lahko prebrala predsednika obeh parlamentarnih zbornic, Renato Schifani in Gianfranco Fini. Obenem je kardinal Bertone izpostavil osrednjo vlogo krščanstva v Italiji. Ta po njegovih besedah predstavlja 'življenjsko pomembno žilo', ki prežema družbeno in kulturno istovetnost dežele ter njenega poslanstva v svetu.

Kardinal Bertone je tamkajšnjim politikom sporočilo v papeževem imenu poslal ob deseti obletnici govora Janeza Pavla II. v italijanskem parlamentu 14. novembra 2002. V italijanski poslanski zbornici ga je poslancem predstavil namestnik vatikanskega državnega tajnika, nadškof Giovanni Angelo Becciu.

Papež je izrazil upanje za nadaljevanje trajnega sodelovanja med Italijo in Svetim sedežem ter med Cerkvijo in državo. Cilj tega sodelovanja bi moral biti predvsem spodbujanje družine, ki ima osrednjo vzgojno in družbeno vlogo.

Papežev obisk v italijanskem parlamentu je bil 'nepozaben dogodek' v zgodovini odnosov med Svetim sedežem in Italijo, je zapisal kardinal Bertone. Blaženi papež je pri obisku vztrajal kljub takrat že zelo slabemu zdravju. Topel sprejem, ki ga je bil deležen, in odziv ob koncu njegovega govora sta ostala globoko vtisnjena v vseh, ki so bili priča dogajanju tistega dne. Njegov obisk jeseni 2002 velja za 'zgodovinskega' in kot 'dokončna zaključna poteza' ob 'Rimskem vprašanju' ki se je pojavilo po koncu cerkvene države leta 1871.

Takrat je namreč prvič po velikih napetostih zaradi sporazumov med Vatikanom in Italijo papež stopil v tamkajšnji parlament. V svojem nagovoru, ki je bil sprejet z bučnim aplavzom, je Janez Pavel II. poudaril tesno povezanost v odnosih med državo in Cerkvijo v Italiji – z vso legitimno samostojnostjo posamezne strani.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh