Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italija načrtuje obsežno reformo podpore ostarelih

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 09. 2021 / 07:32
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2021 / 18:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italija načrtuje obsežno reformo podpore ostarelih
Ostarele, ki so odvisni od podpore tretjega človeka, naj bi čim dlje, dokler je le mogoče, pustili v njihovem domačem okolju FOTO: Tatjana Splichal

Italija načrtuje obsežno reformo podpore ostarelih

V Italiji nameravajo temeljito prenoviti oskrbo in nego ostarelih državljanov.

V ta na namen je posebna vladna komisija ta teden predsedniku italijanske vlade predstavila ustrezne predloge. Kot poroča avstrijski Kathpress, je cilj priporočenih ukrepov, da bi ostarele, ki so odvisni od podpore tretjega človeka, čim dlje, dokler je le mogoče, pustili v njihovem domačem okolju.

Po besedah predsednika vladne komisije, nadškofa Vincenza Paglie, si prizadevajo za »kopernikanski obrat«. Dosedanji vzorec, da »ostarele izključimo iz toka družbenega življenja,« je treba nujno spremeniti. Obenem pa bi morali mladim sporočiti, »da je zadnje življenjsko obdobje lahko tudi srečno«.

Mladim je treba sporočiti, da je zadnje življenjsko obdobje lahko tudi srečno.


Za tovrstno reformo »Komisija za reformo zdravstvene in socialne podpore ostarelega prebivalstva« po eni strani predlaga zakonske spremembe, po drugi strani pa je predviden upravni odbor, ki naj bi deloval tako v imenu predsednika vlade kot tudi ministra za zdravje. Omenjeni odbor naj bi usklajeval ukrepe vlade, območnih oblasti in nevladnih organizacij.

Med drugim je v načrtu tudi ustanovitev podpornih mrež. Mednje po vladnih navedbah sodi okoli 1.000 dnevnih centrov po vsej državi za osebe z demenco in drugimi kroničnimi boleznimi, stanovanjske skupnosti ter nova vloga dosedanjih domov za upokojence in ostarele.

Po besedah nadškofa Paglie je epidemija koronavirusne bolezni posebej boleče izpostavila senčne plati velikih ustanov za nego ostarelih. Statistični podatki kažejo, da je bila smrtnost zaradi korone v tovrstnih ustanovah občutno višja kot pri tistih, ki še živijo v domačem okolju. Predsednik italijanske vlade Draghi je predloge komisije ocenil pohvalno in jih označil za »pobudo velikega družbenega in etičnega pomena«.

Nalaganje
Nazaj na vrh