Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italija razglasila izredne razmere zaradi migrantov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 04. 2023 / 09:06
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2023 / 09:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italija razglasila izredne razmere zaradi migrantov
Samo ob velikonočnem koncu tedna, od petka do ponedeljka, je v Italijo prispelo približno 2.800 ljudi. FOTO: Vatican Media

Italija razglasila izredne razmere zaradi migrantov

Italijanska vlada je minuli torek zvečer razglasila izredne razmere zaradi velikega povečanja števila migrantov.

Za najnujnejše ukrepe bo sprva na voljo 5 milijonov evrov iz nacionalnega sklada za izredne razmere, je po poročanju avstrijskega Kathpressa napovedala tamkajšnja vlada. Ta sredstva bodo med drugim namenjena razbremenitvi sprejemnega centra na Lampedusi in vzpostavitvi novih sprejemnih centrov po vsej državi, ki so pristojni tudi za identifikacijo in vračanje migrantov brez pravice do bivanja v Italiji. Izredne razmere naj bi veljale šest mesecev in vladi omogočajo, da v vseh primerih odredi ukrepe brez sodelovanja parlamenta, poleg tega pa lahko hitreje zagotovi finančna sredstva.

V letošnjem letu se je število ljudi, ki z ladjami priplujejo v Italijo prek Sredozemskega morja, približno početverilo.

Po brodolomu. FOTO: Vatican Media

V letošnjem letu se je število ljudi, ki z ladjami priplujejo v Italijo prek Sredozemskega morja, približno početverilo. Do prejšnjega torka je italijansko notranje ministrstvo registriralo okoli 31.300 odraslih in otrok; v enakem obdobju lani jih je bilo nekaj manj kot 8.000. Samo ob velikonočnem koncu tedna, od petka do ponedeljka, je v Italijo prispelo približno 2.800 ljudi. Sprejemni center na otoku Lampedusa, ki je namenjen 400 osebam, je skoraj ves čas večkrat prenapolnjen.

V spomin utopljenim žrtvam. FOTO: Vatican Media

Italijanska vlada je od začetka letošnjega leta sprejela različne ukrepe za zajezitev migrantskega toka. Med drugim je uvedla strožja pravila za civilne reševalce na morju. Po nesreči čolna z najmanj 92 smrtnimi žrtvami na jugu Italije konec februarja so se zvišale tudi kazni za trgovce z ljudmi. Če so zaradi njihovih dejanj ljudje hudo poškodovani ali umrli, jim grozi do 30 let zapora. Število migrantov se zaradi teh ukrepov vsaj kratkoročno ni zmanjšalo.

Nalaganje
Nazaj na vrh