Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijani proti vplivu Cerkve na zakonodajo

Objava: 22. 05. 2009 / 07:17
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italijani proti vplivu Cerkve na zakonodajo

Predstavniki Cerkve pojasnjujejo, da je zaščita življenja osnovna človekova pravica in ne Božja zapoved

Predsednik italijanske poslanske zbornice Gianfranco Fini je ujezil predstavnike Cerkve v Italiji. Izjavil je, da se pri sprejemanju zakonov parlament ne sme ozirati na ‘verske predpise’. Fini, ki samega sebe označuje kot agnostika, meni, da mora vera ostati zunaj parlamenta, Božje zapovedi pa naj ne bi postale državni zakoni. V zadnjih mesecih je v Italiji večkrat prišlo do sporov glede etičnih vprašanj, kot so umetno oplojevanje žensk, evtanazija in istospolna zakonska skupnost; italijanska katoliška Cerkev je seveda glede vseh vprašanj jasno izrazila svoje mnenje.

Finijeve besede so v Vatikanu izzvale ogorčenje. Pri vprašanju o zaščiti človeškega življenja ne gre za ‘cerkvene predpise’, ampak za osnovne človekove pravice, ki jih zagovarja tudi italijanska ustava, je poudaril predsednik Papeške akademije za življenje, škof Elio Sgreccia. Katoličani imajo pravico, da pod vprašaj postavijo predvideno ‘liberalizacijo’ zakonov o splavu in evtanaziji.

Tudi katoliške stranke v Italiji zagovarjajo pravico Cerkve, da izrazi svoje mnenje o državnih zakonih. Predsednik krščansko-demokratske stranke, Rocco Buttiglione, je pojasnil, da so v Italiji verniki deležni sramotne in nedopustne diskriminacije, saj nimajo več možnosti, da bi izrazili svoje mnenje.

Cerkev se nikakor ne želi vmešavati v italijansko politiko, je pred kratkim poudaril predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Angelo Bagnasco. Pridržuje pa si pravico, da izrazi svoje stališče v razpravah o družbenih vprašanjih in da v javnosti zagovarja človekovo dostojanstvo.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh