Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanska Cerkev nasprotuje prepovedi porok za nezakonite priseljence

Objava: 18. 08. 2009 / 13:03
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italijanska Cerkev nasprotuje prepovedi porok za nezakonite priseljence

Spor med katoliško Cerkvijo in Berlusconijevo vlado

V Italiji se nadaljuje spor med katoliško Cerkvijo in vlado premierja Berlusconija o ravnanju z nezakonitimi priseljenci. Katoliški tednik 'Famiglia Cristiana' je kritično ocenil otežene pogoje za sklepanje zakonskih zvez med Italijani in državljani tistih držav, ki niso članice Evropske zveze.

Povod za kritično pisanje je zakon, ki je v veljavo stopil pred nekaj tedni in dovoljuje sklenitev 'mešanega' zakona le v primeru, če ima inozemski partner veljavno dovoljenje za bivanje v državi. Zakon je sprejela vlada premierja Berlusconija.

Novi predpis je v posmeh temeljnim človekovim pravicam, ki naj bi jih zagotavljala italijanske ustava in Evropska konvencija o človekovih pravicah, pišejo pri italijanskem katoliškem tedniku. V najslabšem primeru se bo tako moralo v Italiji sanjam o sklenitvi zakonske zveze in družinskemu življenju odpovedati na stotine, če ne na tisoče državljanov, ki niso vključeni v Evropsko zvezo.

Škof Domenico Sigalini, tajnik komisije za vprašanja priseljencev, odločno nasprotuje novim predpisom. Zakon je zakrament, je poudaril v pogovoru za torinški dnevnik ‘La Stampa’. Država Cerkvi ne more predpisati, naj zavrne sklenitev zakonske zveze le zato, ker eden izmed bodočih zakoncev nima veljavnega dovoljenja za bivanje, je pojasnil. Cerkev lahko sklenitev zakonske zveze zavrne le v izjemnih primerih, kamor pa manjkajoče dovoljenje za bivanje ne sodi.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh