Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanska gibanja se bodo združila v Pohodu za mir v Kijevu

Za vas piše:
T. M.
Objava: 08. 07. 2022 / 16:38
Oznake: Cerkev, Svet, Vera, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2022 / 16:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italijanska gibanja se bodo združila v Pohodu za mir v Kijevu
Vojna v Ukrajini se ne umirja. FOTO: Pexels

Italijanska gibanja se bodo združila v Pohodu za mir v Kijevu

Naslednji teden bo 150 predstavnikov različnih katoliških in družbenih organizacij iz Italije odpotovalo v ukrajinsko prestolnico Kijev na pohod za mir kot del nenasilnega odgovora na večmesečno rusko agresijo.

»Skupno bo na pohodu zastopanih okoli 35 različnih gibanj in združenj, med njimi tudi veliko mladinsko gibanje Katoliška akcija,« poroča ameriški katoliški portal Crux.

Kot del priprave na ponedeljkov pohod omenjene skupine bodo že večer prej potekale molitve in bdenje, ko se bo predvidoma več sto ljudi zbralo na 15 vidnih trgih v Italiji in po Evropi, vključno z enim v Londonu.

Zbrani verniki in podporniki bodo s Kijevom povezani prek prenosa v živo, da bi na tak način sodelovali na mirnih »demonstracijah« in izrazili svojo podporo ukrajinski civilni družbi.

Na ukrajinski strani bodo prisotni tudi kijevski župan Vitalij Kličko, podžupan mesta Kijev, in vatikanski nuncij v Ukrajini nadškof Visvaldas Kulbokas, ki bodo uradno pozdravili skupino.

Odhod skupine je predviden 9. julija in najprej bodo prenočili v Krakovu. V nedeljo, 10. julija, pa bodo odpotovali v poljsko vasico Medyka in od tam peš prečkali mejo z Ukrajino, preden se bodo odpravili v Kijev. Naslednji dan bodo organizirali miren protest proti vojni – Pohod za mir. Skupina se bo v torek vrnila na Poljsko, od tam pa nazaj v Italijo.

Riccardo Bonacina, eden izmed organizatorjev pohoda, je dejal: »Pohod je pobuda, ki se je rodila v prvih dneh vojne, vendar pa se ga zaradi varnosti ne more udeležiti več kot 150 ljudi.«

Izbira 11. julija za dan pohoda ni naključna.

Izbira 11. julija za pohod je po njegovih besedah pomembna, saj je to katoliški praznik in godovni dan svetega Benedikta, ki je zavetnik Evrope. To je tudi obletnica genocida v Srebrenici.

Bonacina je dejal, da je ta datum zato »dan upanja, a tudi dan nedavnega zgodovinskega neuspeha. V Ukrajino ne gremo, da bi rekli, da smo dobri in mirni. Tja gremo, da bi objeli ukrajinsko ljudstvo in jim pomagali.«

Nalaganje
Nazaj na vrh