Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov pogovor s papežem: o odstopu, splavu, obisku Kijeva in Moskve in še čem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 07. 2022 / 19:31
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2022 / 19:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov pogovor s papežem: o odstopu, splavu, obisku Kijeva in Moskve in še čem
Papež Frančišek in Reutersov vatikanist Philip Pullella. FOTO: Vatican Media

Nov pogovor s papežem: o odstopu, splavu, obisku Kijeva in Moskve in še čem

Papež Frančišek je v zadnjem času razpoložen za pogovore z mediji: tokratnega je znova izkoristil za odločno zanikanje govoric o svojem odstopu.

Trenutno o tem ne razmišlja, je dejal v danes objavljenem pogovoru za agencijo Reuters. Frančišek je med drugim ponovil svojo željo, da bi obiskal Ukrajino ali Rusijo, in komentiral odločitev vrhovnega sodišča o splavu v Združenih državah Amerike. Papež se je z Reutersovim dopisnikom Philipom Pullello pogovarjal minulo soboto, njuno srečanje je trajalo okoli 90 minut. Na spletnem portalu Vatican News so objavili povzetek nekaterih vsebin, ki jih je objavila omenjena agencija.

V letošnjem poletju se v medijih vztrajno pojavljajo govorice o Frančiškovem odstopu. Na umik s papeškega položaja so nakazovale njegove zdravstvene težave in konzistorij, ki je predviden na neobičajen datum. Reutersov vatikanist Philip Pullella se je pogovarjal s papežem Frančiškom in ga neposredno vprašal, kaj lahko pove o svojem odstopu. »To mi še nikoli ni prišlo na misel. V tem trenutku ne, v tem trenutku resnično ne!« je povsem jasen voditelj Katoliške cerkve.

To mi še nikoli ni prišlo na misel. V tem trenutku ne, v tem trenutku resnično ne!

Sveti oče je obenem pojasnil, kot že večkrat v preteklosti, da je na splošno mogoče razmišljati o možnosti odstopa, zlasti po odločitvi Benedikta XVI. leta 2013, če zaradi zdravstvenih razlogov ne bi več mogel opravljati svojih obveznosti. Pred nekaj dnevi, ko je bil objavljen papežev pogovor za argentinsko agencijo Télam, je Frančišek na vprašanje o morebitnem odstopu odgovoril: »Tega ne vemo. Bog nam bo povedal.«

Med pogovorom. FOTO: Vatican Media

Potovanje v Ukrajino ali Rusijo morda septembra

V pogovoru s časnikarjem Pullelo je papež ponovil, da želi čim prej obiskati Rusijo in Ukrajino - morda že v letošnjem septembru. Pojasnil je, da je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin v stiku z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom glede morebitnega potovanja v Moskvo. Prva znamenja temu niso bila naklonjena. Papež je dejal, da so o tovrstnem potovanju prvič govorili pred nekaj meseci, na kar je Moskva odgovorila, da zdaj ni pravi čas.

Rad bi šel v Ukrajino, vendar bi najprej rad obiskal Moskvo.

V tokratnem pogovoru pa je namignil, da so se razmere morda že nekoliko spremenile: »Rad bi šel v Ukrajino, vendar bi najprej rad obiskal Moskvo. O tem sva si izmenjala ideje, saj sem menil, da bi lahko, če bi mi ruski predsednik omogočil drobno priložnost, pomagal pri vzpostavljanju miru … Zdaj je mogoče, da bom po vrnitvi iz Kanade odpotoval v Ukrajino. Najprej moram iti v Rusijo in na kakršen koli način ponuditi svojo pomoč, vendar si močno želim obiskati obe prestolnici.«

Papež o ameriški odločitvi glede splava in vprašanju obhajila

Papež Frančišek se je v pogovoru za Reuters dotaknil tudi nedavne odločitve vrhovnega sodišča ZDA o splavu. Z odločitvijo ustavnih sodnikov lahko posamezne zvezne države zdaj v veliki meri ali v celoti prepovejo opravljanje splava. Frančišek po lastnih besedah spoštuje odločitev sodišča, vendar nima dovolj informacij, da bi o njej govoril s pravnega vidika. V pogovoru je znova odločno obsodil splav in ga - kot že večkrat doslej - primerjal z »najemom morilca«: »Sprašujem se: ali je legitimno, ali je prav, da uničimo človeško življenje, da bi rešili problem?«

Ko Cerkev izgubi svoj pastoralni značaj, ko škof izgubi svoj pastoralni značaj, to povzroči politični problem.

Papeža so prosili tudi za komentar razprave, ki je trenutno aktualna v ZDA: ali sme katoliški politik, ki osebno nasprotuje splavu, vendar podpira pravico drugih do izbire, prejeti sveto obhajilo. Predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi je nadškof njene škofije v San Franciscu recimo prepovedal prejemanje evharistije, vendar Pelosijeva redno pristopa k obhajilu v župniji v Washingtonu, prejšnji teden pa jo je med mašo v baziliki svetega Petra, ki jo je daroval papež, obhajal eden izmed tamkajšnjih duhovnikov. Frančišek je ob tem dejal: »Ko Cerkev izgubi svoj pastoralni značaj, ko škof izgubi svoj pastoralni značaj, to povzroči politični problem,« je pojasnil papež. »To je vse, kar lahko rečem.«

Težave s koleni da, rak ne

Papež Frančišek je v pogovoru za Reuters zavrnil govorice o svojem zdravju, češ da je zbolel za rakom. Po lanski operaciji debelega črevesa so se pojavila ugibanja, da so mu diagnosticirali rakavo obolenje, potem ko je prestal šesturni poseg. Operacija je vključevala odstranitev dela debelega črevesa zaradi divertikulitisa, ki je pogosta bolezen pri starejših ljudeh. »Operacija je bila zelo uspešna,« je dejal papež in z nasmehom dodal, da »mi o domnevnem raku niso ničesar povedali« ter ugibanja zavrnil kot »dvorne govorice«. Za Reuters je nato še povedal, da ne želi operacije kolena, ker je imel splošni anestetik, ki so ga uporabili pri lanski operaciji, negativne stranske učinke.

Papež je utrpel »manjši zlom«, ko je med vnetjem kolenskih vezi naredil napačen korak.

O težavah s kolenom je Frančišek spregovoril ob razpravi o preložitvi potovanja v Afriko in pojasnil, da potrebuje terapijo in okrevanje. Znova je poudaril, da je bila odločitev o preložitvi obiska zanj »zelo boleča«, predvsem zato, ker je želel spodbuditi mir v Demokratični republiki Kongo in Južnem Sudanu. Podobno je Frančišek minuli konec tedna povedal v video sporočilu prebivalcem Konga in Južnega Sudana.

Papež Frančišek je med tokratnim pogovorom uporabil sprehajalno palico, s katero je vstopil v sprejemno sobo v pritličju Doma sv. Marte, je zapisal avtor pogovora Philip Pullella. Med pogovorom je papež pojasnil, da je utrpel »manjši zlom«, ko je med vnetjem kolenskih vezi naredil napačen korak. »V redu sem, vse bolje mi gre,« je dodal Frančišek in pojasnil, da se zlom celi s pomočjo laserske in magnetne terapije.

Nalaganje
Nazaj na vrh