Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Afričanom: nosim vas v svojem srcu [VIDEO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 02. 07. 2022 / 16:50
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.07.2022 / 16:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Afričanom: nosim vas v svojem srcu [VIDEO]
Papež pozdravlja afriške duhovnike. FOTO: Vatican Media

Papež Afričanom: nosim vas v svojem srcu [VIDEO]

Papež Frančišek je danes, ko bi moral začeti svoje apostolsko potovanje v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan, tamkajšnje prebivalce nagovoril prek video sporočila.

V njem svoje nesojene gostitelje spodbuja, naj ne izgubijo upanja, izrazi jim svojo veliko naklonjenost in pričakovanje, da se kmalu srečajo, ob tem pa izrazi veliko obžalovanje, da je moral obisk prestaviti, poroča Radio Vatikan.

Gospod ve, kako veliko je moje obžalovanje, da sem moral prestaviti ta obisk, tako zelo zaželen in pričakovan. A ne izgubimo zaupanja in ohranimo upanje, da se bomo čim prej srečali, takoj ko bo mogoče.

Apostolsko potovanje v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan bi se moralo začeti danes, vendar je bilo zaradi papeževih zdravstvenih težav s kolenom prestavljeno. Frančišek izrazi svoje obžalovanje, da se ni mogel »podati na romanje miru in sprave«: »Gospod ve, kako veliko je moje obžalovanje, da sem moral prestaviti ta obisk, tako zelo zaželen in pričakovan. A ne izgubimo zaupanja in ohranimo upanje, da se bomo čim prej srečali, takoj ko bo mogoče.«

Trpljenje, spopadi, revščina

Kongovskim in južnosudanskim ljudem želi povedati nekaj, kar »še posebej v teh tednih bolj kot kdaj koli prej« nosi v svojem srcu: »V molitvi nosim v sebi trpljenje, ki ga doživljate že dolgo, predolgo časa. Mislim na Demokratično republiko Kongo, ki že dolgo časa trpi zaradi izkoriščanja, nasilja in negotovosti, predvsem na vzhodu države, kjer se nadaljujejo oboroženi spopadi, ki povzročajo nešteto in dramatično trpljenje ter se še zaostrujejo zaradi brezbrižnosti in koristi mnogih. Mislim na Južni Sudan, na klic po miru njegovih prebivalcev, ki izčrpani zaradi nasilja in revščine pričakujejo konkretna dejanja v procesu nacionalne sprave.« K temu pa papež ne želi prispevati sam, ampak »z ekumenskim romanjem skupaj z dvema dragima bratoma: canterburyjskim nadškofom in moderatorjem generalne skupščine Cerkve na Škotskem«.


Ne dovolite si ukrasti upanja

»Dragi kongovski in južnosudanski prijatelji, v tem trenutku besede ne zadoščajo, da bi vam posredoval bližino, ki vam jo želim izraziti, in naklonjenost, ki jo čutim do vas. Rad bi vam rekel: ne dovolite si ukrasti upanja! Ne dovolite si ukrasti upanja. Pomislite, vi, ki ste mi tako zelo dragi, koliko bolj ste dragoceni in ljubljeni v očeh Boga, ki nikoli ne razočara tistih, ki upajo vanj!« spodbuja sveti oče.

Nato spregovori o »velikem poslanstvu«, ki ga imajo, »začenši s političnimi voditelji«: »Obrniti list in odpreti nove poti, poti sprave in odpuščanja, poti mirnega sobivanja in razvoja. To je poslanstvo, ki ga je treba sprejeti tako, da se skupaj ozremo v prihodnost, k mnogim mladim, ki naseljujejo vaše bujne in ranjene pokrajine, ter jih napolnimo s svetlobo in prihodnostjo. Sanjajo in si zaslužijo, da se jim te sanje uresničijo, da doživijo dneve miru: predvsem zanje je treba odložiti orožje, premagati zamere in napisati nove strani bratstva.«

Solze, ki jih prelivate na zemlji, in molitve, ki jih dvigujete k nebu, niso zaman. Prišla bo Božja tolažba, saj ima Bog načrte miru in ne nesreče.

Solze in molitve niso zaman

Papež Frančišek ob koncu video sporočila znova izreče besede spodbude in zatrdi, da se veseli srečanja s prebivalci Konga in Južnega Sudana: »Rad bi vam povedal še nekaj: solze, ki jih prelivate na zemlji, in molitve, ki jih dvigujete k nebu, niso zaman. Prišla bo Božja tolažba, saj ima Bog 'načrte miru in ne nesreče' (Jer 29,11). Že sedaj, v pričakovanju srečanja z vami, prosim, naj se njegov mir spusti v vaša srca. In ko iz dneva v dan vedno bolj pričakujem, da bi videl vaše obraze, se počutil doma v vaših živahnih krščanskih skupnostih, vas vse objel s svojo navzočnostjo in blagoslovil vaše dežele, se moja molitev krepi, prav tako pa tudi moja naklonjenost do vas in vaših ljudstev. Iz srca vas blagoslavljam in vas prosim, da še naprej molite zame. Hvala!«

Na papeževo željo v Afriki kardinal Parolin

Kot smo že poročali, je na papeževo željo v DR Kongo in Južni Sudan v teh dneh (od 1. do 8. julija) odpotoval vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Jutri pa bo papež Frančišek v baziliki svetega Petra v Vatikanu obhajal slovesno bogoslužje s kongovsko skupnostjo v Rimu.

Nalaganje
Nazaj na vrh