Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanski duhovnik izobčen, ker je žalil papeža

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 03. 01. 2024 / 12:58
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2024 / 15:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italijanski duhovnik izobčen, ker je žalil papeža
Izobčeni duhovnik Ramon Guidetti. FOTO: collenews.it

Italijanski duhovnik izobčen, ker je žalil papeža

Italijo pretresa vest o duhovniku, ki je 1. januarja 2024 ne le izgubil svoje župnije, pač pa je bil celo izobčen iz Katoliške cerkve: njegov pristojni škof se je za tako skrajno potezo odločil zaradi duhovnikovih ostrih izjav proti papežu Frančišku.

Po navedbah številnih katoliških portalov in italijanske agencije ANSA je Ramon Guidetti iz župnije Guasticce pri Livornu v italijanski pokrajini Toskani med slovesnim bogoslužjem na starega leta dan v pridigi izjavil, da papež Frančišek ni zakoniti voditelj Katoliške cerkve: po njegovih besedah si je Argentinec ta položaj prisvojil na nezakonit način, »pravi« papež pa naj bi bil še vedno Benedikt XVI.

Guidetti je sveto mašo daroval na prvo obletnico Benediktove smrti, svojo trditev pa je po navedbah italijanskega časnika Corriere della Sera utemeljil z naslednjim pojasnilom: 17. decembra 2023, torej na rojstni dan sedanjega papeža, je v bližini Buenos Airesa v kip sv. Petra udarila strela. V pripetljaju, ki se je zgodil v domovini Petrovega naslednika in jezuita Frančiška, so bili na kipu uničeni svetniški sij in ključi.

Toskanski duhovnik je bil izobčen zaradi »javnega dejanja razkolniške narave«.

Po mnenju Guidettija pri tem ni šlo za naključje: svetniški sij je bil sežgan, »ker Peter ni več svetnik, ampak jezuitski prostozidar, povezan s svetovnimi silami, protipapeški samozvanec«. Ključi so bili uničeni, »ker jih je hranil dobri Benedikt«, torej nekdanji papež.

Poleg izobčenja duhovnika zaradi »javnega dejanja razkolniške narave« je škof Livorna, Simone Giusti, opomnil tudi vernike omenjene župnije: ti se ne smejo udeleževati nobenih bogoslužij ali kakršnih koli drugih verskih obredov nekdanjega duhovnika, saj bodo v nasprotnem primeru tudi sami izobčeni iz Katoliške cerkve.

Ramon Guidetti je po navedbah agencije ANSA po prejemu škofovega obvestila izjavil, da mu je »v ponos, ker ni več član te Cerkve, ki je postala prava tiranija«.

Nalaganje
Nazaj na vrh