Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dragi papež Frančišek, vse dobro za rojstni dan Vam voščimo tudi iz Slovenije!

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 17. 12. 2023 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2023 / 21:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dragi papež Frančišek, vse dobro za rojstni dan Vam voščimo tudi iz Slovenije!
Jorge Bergoglio (na sredini) je januarja 1971 obiskal tudi Bled. FOTO: arhiv Družine/svak Milko

Dragi papež Frančišek, vse dobro za rojstni dan Vam voščimo tudi iz Slovenije!

Papež Frančišek danes obhaja 87. rojstni dan. Tudi slovenski katoličani mu želimo obilo zdravja in Božjega blagoslova in se ob tej priložnosti z veseljem spominjamo, kako je pred skoraj 53 leti obiskal naše kraje.

P. Jorge Bergoglio je Slovenijo obiskal januarja 1971. Med študijem v Evropi je staršem svojega dobrega prijatelja iz Argentine, Andreja Golarja, prinesel njegove pozdrave in darila. Andrej je namreč v 60. letih prejšnjega stoletja iz tedanje Jugoslavije prebežal v Argentino, v tedanjem režimu pa mu obisk domovine ni bil več dovoljen, zaradi česar sta najbolj trpela njegova starša.

Jorge Bergoglio je januarja 1971 obiskal družino Golar v Virmašah.

V Argentini se je po različnih priložnostnih delih zaposlil v knjižnici filozofske in teološke fakultete v mestecu San Miguel blizu Buenos Airesa, ki jo je takrat vodil p. Jorge Mario Bergoglio. Andrej in p. Jorge sta postala prava prijatelja, zato je današnji papež, vedoč za stisko njegovih domačih v Sloveniji, z veseljem stopil v stik z Golarjevimi in jih, ko se je za to ponudila priložnost, tudi obiskal na njihovem domu v Virmašah.

Golarjevi so ob p. Bergogliu znova začutili bližino sina Andreja, ki je družini poleg pozdravov poslal tudi nekaj daril; največje darilo za starše in tri sestre pa je bil verjetno nekajurni obisk Andrejevega dobrega prijatelja.

Papeža Frančiška s Slovenijo na nek način povezuje tudi njegova ljubezen do tradicionalne slovenske potice. FOTO: Tatjana Splichal

Potica za rojstni dan?

Papeža Frančiška s Slovenijo na nek način povezuje tudi njegova ljubezen do tradicionalne slovenske potice, ki so mu jo kot značilno domačo slaščico predstavili prav slovenski prijatelji v Argentini. V letih svojega pontifikata je v dar prejel že nič koliko slastnih potic in le ugibamo lahko, ali si je bo košček ali dva privoščil tudi na svoj rojstni dan …

Kaj pa sicer tekne svetemu očetu? V Vatikanu so pred leti objavili kuharsko knjigo, v kateri so predstavljene najljubše jedi papežev in drugih vatikanskih osebnosti, in kot je zapisal avtor »vatikanske kuharice«, švicarski gardist David Geisser, ima papež Frančišek najraje tradicionalno argentinsko kuhinjo. V slast mu gredo empanade ali polnjeni žepki s solato iz paprike, Colita de Cuadril ali mesna pečenka in slaščica Dulce de Leche ali karamelna krema.

Kar koli si bo papež privoščil na današnji praznik, mu iz srca želimo »Bog žegnaj«!

Empanade so žepki iz testa z različnimi nadevi: v Argentini jih najpogosteje polnijo z nadevom iz mletega govejega mesa, čebule, česna, paprike in kuhanih jajc. Tudi mesno pečenko pripravljajo z zelenjavno prilogo. Osnovne sestavine za karamelno kremo pa so smetana, maslo in sladkor.

Kar koli si bo papež privoščil na današnji praznik, mu iz srca želimo »Bog žegnaj«!

Nalaganje
Nazaj na vrh