Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanski salezijanci spodbujajo izkušnjo prostovoljstva v revnih deželah

Objava: 20. 07. 2011 / 10:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italijanski salezijanci spodbujajo izkušnjo prostovoljstva v revnih deželah

Za številne mlade je bila ta izkušnja opora, s pomočjo katere je v njih dozorela poklicna usmeritev, ki vodi k življenjskim odločitvam, zaznamovanim s solidarnostjo.

Salezijanci in hčere Marije Pomočnice v Italiji spodbujajo izkušnjo prostovoljstva. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, v poletnih mesecih že nekaj let mlade prostovoljce vabijo k pomoči v revnih deželah. V njihovih pobudah, ki so vse bolj prepoznavne, v letošnjem letu sodeluje dvesto oseminšestdeset Italijanov, ki so že odšli ali pa bodo v teh dneh odšli v Afriko, Vzhodno Evropo in Južno Ameriko. Letos posebej izstopa večja skupina mladih, ki se bo štiri tedne posvečala delu v Etiopiji.

Večina programov traja okoli enega meseca. Prostovoljci so organizirani v skupinah in delujejo v misijonskih ustanovah obeh kongregacij, in sicer v tesnem stiku s tamkajšnjimi misijonarji in krajevnim prebivalstvom. Tipičen dan je sestavljen iz trenutkov za duhovnost, skupne molitve in dnevne evharistije, animiranja mladih in otrok, srečanj z vodilnimi osebami iz krajevnega družbenega življenja ter sodelovanjem pri posebnih projektih. Med temi izstopajo delo z otroki z ulice, opismenjevanje, strokovno poučevanje in osveščanje o človekovih pravicah. Preden se mladi lahko podajo v to izkušnjo, pa morajo prehoditi tudi dolgo in resno pot priprav, ki jih oblikujejo salezijanci in hčere Marije Pomočnice.

Takšna izkušnja prostovoljstva v revnih deželah mladim pomaga pri osebnostni in krščanski rasti, omogoči pa jim tudi poznavanje drugih kultur. Izkušnja, ko sami konkretno doživijo revščino, jim dopušča, da dojamejo njene vzroke. Hkrati jih spodbuja k iskanju možnih rešitev, ki bi se jih dalo udejaniti preko razvojnih načrtov. Za številne mlade je bila izkušnja prostovoljstva v revnih deželah opora, s pomočjo katere je v njih dozorela poklicna usmeritev, ki vodi k življenjskim odločitvam, zaznamovanim s solidarnostjo. Ko se vrnejo v domovino, se skoraj vedno vključijo v dejavnosti osveščanja ali pa postanejo vršilci družbenega in političnega spreminjanja.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh