Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanski škofje proti privatizaciji vodnih virov

Objava: 01. 06. 2011 / 08:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italijanski škofje proti privatizaciji vodnih virov

‘Voda je splošna dobrina in jo je potrebno varovati kot del demokratične skupnosti’.

Italijanski škofje so izrekli svoje nasprotovanje do privatizacije vodne oskrbe v Italiji. Voda je splošna dobrina, ki jo je potrebno braniti, je v izjavi za javnost zapisal kalabrijski škof Giuseppe Fiorini Mosorini, objavili pa so jo v italijanskem časniku ‘Corriere della Sera’. Škof Mosorini je v primeru privatizacije opozoril na morebitno zvišanje cen pri vodni oskrbi, saj bo voda v prihodnosti pomembnejša dobrina kot nafta. Povod za omenjeno izjavo je referendum o načrtovani privatizaciji vodne oskrbe v letu 2012, ki ga v Italiji pripravljajo 12. in 13. junija letos.

Tudi generalni tajnik Italijanske škofovske konference, škof Mariano Crociata, je minuli teden izrazil svoje zadržke do privatizacije vodne oskrbe. Voda je splošna dobrina in jo je potrebno varovati kot del demokratične skupnosti, je poudaril škof Crociata. Verniki pa se morajo pri referendumu odločiti po svoji vesti.

Od leta 2012 dalje naj bi Italijani vodo prejemali od v celoti ali vsaj delno zasebnih ponudnikov. Komunalne družbe naj bi 40% svojih deležev prodale zasebnim vlagateljem. Pri referendumu bodo Italijani med drugim odločali tudi o tem, ali naj se iz zakonov črtajo odstavki, ki predvidevajo privatizacijo vodne oskrbe. Zagovorniki predsednika italijanske vlade Silvia Berlusconija privatizacijo podpirajo, opozicija pa svari pred njenimi negativnimi posledicami.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh