Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iter Europaeum: nedelja namenjena Poljski, Litvi in Finski

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 06. 2021 / 10:02
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2021 / 10:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iter Europaeum: nedelja namenjena Poljski, Litvi in Finski

Iter Europaeum: nedelja namenjena Poljski, Litvi in Finski

Sloveniji bo posvečena nedelja, 20. junija, bogoslužje v Mariji Snežni.

Cerkev sv. Stanislava FOTO: Vatican Media

V italijanski prestolnici se nadaljuje projekt Iter Europaeum – pot po evropskih cerkvah v Rimu, ki se je rodil ob 50. obletnici diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Evropsko zvezo. Kot poroča Radio Vatikan, so bile na včerajšnjo nedeljo v ospredju Poljska, Litva in Finska.

Iter Europaeum izpostavlja globoke zgodovinske vezi med sedemindvajsetimi državami članicami Evropske zveze in Svetim sedežem. Včerajšnja pot se je začela s sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Stanislava, ki je zavetnik Poljske, in se nadaljevala proti cerkvi Jezusovega imena, ki predstavlja Litvo, ter baziliki Sveta Marija nad Minervo, ki je povezana s Finsko.

Cerkev sv. Stanislava

Poljsko, članico Evropske zveze od leta 2004, predstavlja župnijska cerkev sv. Stanislava, ki je močno povezana s poljsko skupnostjo v Rimu. Poljski veleposlanik pri Svetem sedežu Janusz Kotanski je za spletni portal Vatican News povedal, da je imel med tistimi, ki so podprli pristop Poljske k Evropski zvezi, ključno vlogo Janez Pavel II. Poljska skupnost je navzoča v različnih delih Italije. Poljski veleposlanik je izpostavil, da je poljsko zastavo mogoče videti vsako nedeljo med marijansko molitvijo angelovega češčenja.


Cerkev Jezusovega imena FOTO: Vatican Media

Cerkev Jezusovega imena

Litvanska skupnost je povezana z mnogimi kraji v Rimu, še posebej pa cerkvijo Jezusovega imena, kjer je grob ustanovitelja Družbe Jezusove, sv. Ignacija Lojolskega. Na obokanem stropu cerkve je upodobljena zmaga Jezusovega imena, ki jo je naslikal Giovanni Battista Gaulli. Litovski veleposlanik pri Svetem sedežu Petras Zapolskas je za Vatican News povedal, da so jezuiti dali velik zagon kulturnemu razvoju države. Eden od teh sadov je Univerza v Vilni. Spomnil je tudi, da je v cerkvi Jezusovega imena pokopan vilenski škof Jurgis Radvila, ki je umrl v začetku 17. stoletja.


Cerkev Sveta Marija nad Minervo FOTO: Vatican Media

Bazilika Sveta Marija nad Minervo

Bazilika Sveta Marija nad Minervo je povezana s Finsko, ki je diplomatske odnose s Svetim sedežem vzpostavila leta 1942. V njej hranijo relikvije sv. Katarine Sienske in slikarja Beata Angelica. Finska skupnost v Rimu že od časov druge svetovne vojne obhaja mašo v baziliki Sveta Marija nad Minervo. Simo Örmä, posebni pomočnik finskega veleposlanika pri Svetem sedežu, poudarja, da je bil Sveti sedež med prvimi, ki je leta 1918 priznal to skandinavsko državo.

Sloveniji bo posvečena nedelja, 20. junija

Projekt Iter Europaeum se je začel 9. maja, na dan Evropske zveze, s slovesno sveto mašo, ki jo je v baziliki Sv. Janeza v Lateranu daroval glavni vikar rimske škofije kardinal Angelo De Donatis. Obiskovanje različnih cerkva se v okviru projekta Iter Europaeum nadaljuje do 27. junija letos. Vsako nedeljo v izbrani cerkvi v organizaciji posamezne države članice potekajo liturgični obredi, koncerti ali vodeni ogledi.

Sloveniji, ki je za projekt izbrala baziliko Marije Snežne, bo posvečena nedelja, 20. junija. V omenjeni baziliki bo v okviru projekta in obenem ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije ob 15. uri in 30 minut slovesno sveto mašo daroval kardinal Franc Rode.


Bazilika Marije Snežne FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh