Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iter Europaeum: v imenu Slovenije maša pri Mariji Snežni

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 06. 2021 / 05:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2021 / 10:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iter Europaeum: v imenu Slovenije maša pri Mariji Snežni

Iter Europaeum: v imenu Slovenije maša pri Mariji Snežni

Navzoči kardinal Rode, nadškof Leskovar in veleposlanik Štunf.

Bazilika Marije Snežne v Rimu FOTO: Jože Potrpin

V okviru projekta Iter Europaeum je Slovenija včeraj v rimski baziliki Svete Marije Velike oz. Marije Snežne ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije obhajala slovesno sveto mašo, ki jo je daroval kardinal Franc Rode, poroča Radio Vatikan. Pri bogoslužju sta bila med drugimi navzoča tudi apostolski nuncij v Iraku, nadškof Mitja Leskovar, in veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu, Jakob Štunf. Veleposlanik je v uvodu v sveto mašo nagovoril zbrane vernike.

Nagovor veleposlanika Jakoba Štunfa ob uvodu v sveto mašo

Iter Europaeum, evropska pot, ki smo jo začeli 9. maja v baziliki sv. Janeza v Lateranu, nas je danes pripeljala v papeško baziliko Svete Marije Velike. V tej cerkvi je papež Hadrijan II. ob božiču leta 867 z vsemi častmi sprejel sveta brata Cirila in Metoda ter slovesno potrdil bogoslužne knjige v slovanskem jeziku.

Pot v Rim je Cirila in Metoda vodila tudi prek ozemlja današnje Slovenije. Prvi slovenski blaženi, škof Anton Martin Slomšek, je zato skoraj tisoč let kasneje zapisal: »Krščansko življenje se je med Slovenci utrdilo in utemeljilo po solunskih bratih. Zato se po vsej pravici sv. Ciril in Metod slavita kot apostola Slovencev.«


Ikona Marije, rešiteljice rimskega ljudstva v Mariji Snežni FOTO: Vatican Media

Veseli smo, da je Svet Evrope po vztrajnem prizadevanju naših čeških prijateljev in v sodelovanju z različnimi partnerji iz Bolgarije, Grčije, Madžarske, Slovaške in Slovenije prav pred kratkim Pot svetih Cirila in Metoda uvrstil na seznam evropskih kulturnih poti! V utemeljitvi te odločitve je med drugim zapisano:

»Sveta Ciril in Metod, sozavetnika Evrope, sta simbol kulturnega dialoga med vzhodnim in zahodnim krščanstvom. Imajo ju za najbolj vplivna misijonarja, saj sta odigrala temeljno vlogo pri uvajanju krščanstva in pri kulturnem razvoju slovanskih dežel. Češčenje zavetnikov Evrope ter njuno sporočilo sta postala temeljna kamna evropske identitete uveljavljanja slovanskih narodov. Posredno sta vplivala na oblikovanje in organiziranje dežel visokega srednjega veka in sta simbol za temeljne vrednote evropske civilizacije, kot so vzgoja, krščanstvo in dialog med verstvi, kulturami in narodi.«

Glede na zgodovinski pomen Cirila in Metoda za utrditev krščanstva med Slovenci ter posebno naklonjenost, ki jo slovenski narod goji do Božje Matere Marije, je cerkev Svete Marije Velike med tistimi rimskimi cerkvami, ki je številnim slovenskim romarjem še posebej pri srcu.

Slovenska država je zrasla iz 1.000 let dolgega slovenskega verskega in kulturnega izročila od Brižinskih spomenikov do današnjih dni. Katoliška cerkev pa je bila skozi vso to obdobje s slovenskim narodom tesno povezana ter močno navzoča v njegovem duhovnem, kulturnem, pa tudi družbenem življenju.


Veleposlanik Štunf papežu izroča poverilna pisma (arhivski posnetek) FOTO: Vatican Media

Na tem Iter Europaeum, poti skozi evropsko zgodovino, smo se Slovenci kot narod ohranili zaradi svojega jezika, kulture in zakoreninjenosti v krščanstvu.

Bližino, naklonjenost in podporo Svetega sedeža in še zlasti papeža svetega Janeza Pavla II. osebno pa smo še prav posebej občutili v obdobju pred 30. leti, ko se je slovenski narod odločil za samostojnost in vzpostavitev svoje države.

Naj bo tako današnja maša predvsem priložnost, da na oltar položimo zahvalo za vso raznoliko bogastvo kultur in duha, ki je evropske narode oblikovalo skozi zgodovino, a hkrati tudi prošnjo, da bi po zgledu svetih Cirila in Metoda znali drug drugemu prisluhniti in bi se, vedno in povsod, trudili drug drugega razumeti ter spoštovati. S takšnim pristopom, ki zahteva ustvarjalnost in prožnost, bomo tako v današnji kot tudi prihodnji Evropi lažje in bolj svobodno zadihali z obema pljučnima kriloma!

Bog blagoslovi Slovenijo, Bog blagoslovi Evropo!

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh