Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ivan Esenko o čebelah in medu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 25. 11. 2018 / 10:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2018 / 08:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ivan Esenko o čebelah in medu

Ivan Esenko o čebelah in medu.

V soboto, 24. novembra, je Kulinarfest knjižnega sejma v Cankarjevem domu gostil Ivana Esenka, ki je predstavil med, pa tudi čebele.



Na Kulinarfestu je Ivan Esenko, ki je pri Družini izdal odlično knjigo Svet čebel, pripravil pravo predavanje o medu, pa tudi delavkah, ki ga izdelujejo. Izvedeli smo veliko znanih, vendar tudi veliko manj ali sploh ne znanih zanimivosti in koristnih napotkov o medu, enem najstarejših živil.

Med ni (bil) hrana le za svojo vrsto (in druge, ki so ga plenile), ampak pomembno živilo tudi za človeka. Tudi ta ga je v davnini najprej plenil, potem pa je ugotovil, da si lahko nekatere vrste čebel pridobi za pridelavo tega prehransko in vitaminsko bogatega živila.



Predstavil je tudi različne vrste medu, ki so odvisne od različnih čebeljih paš oziroma rastlin.

Predavatelj je govoril o lastnostih medu, na primer, da v vročem čaju izgubi večino koristnih lastnosti, pri višji temperaturi pa je tudi strupen. Tudi karamelizacija, ki nekaterim ni všeč, kaže, da je med kakovosten.

Naši sivka je ena najbolj krotkih čebel na svetu

Opisal je vrsto zanimivosti iz svojega sodelovanja in s čebelami. Pokazal je preprost panj, ki ga je izdelal za čebele, ki so ga izropale ose. To je doživel le enkrat, toliko os na kupu je videl le takrat in ko jih je z rokami pobijal, da bi obvaroval svoje čebele, mu je med, ki so ga ose odnašale, kar tekel z rok.



Govoril je tudi o izkušnji z afriškimi čebelami, ki so po večini divje in neprimerne za gojenje. Njihov med lahko le plenijo.

Pozornost je namenil tudi naši sivki, ki je ena najbolj krotkih čebel na svetu in zato povsod po svetu iskana kot čebela, s katero lahko človek najlažje sodeluje, da z njo goji med.

Na koncu je založba Družina poskrbela za sladke medenjake in potico.

Foto: Tatjana Splichal

Več v videoposnetkih.

1. del



2. del



3. del


Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh